Kisla tla

Kisla tla

14.02.2014 | Avtor: Matevž Likar
"Ne borite se proti kislim tlem, temveč raje izberite rastline, ki se bodo na kislih tleh odlično počutile. Precej drago bi bilo poskusiti spremeniti pH tal na celotnem vrtu."


Kisla tla lahko navadno najdemo vsepovsod, kjer imamo veliko razkrajajoče se organske snovi kot npr. v gozdu, kjer na tleh leži veliko odpadlega listja. Kisla rastišča lahko najdemo tudi na tleh, ki so bogata s šoto. Z enostavnim pH testom lahko hitro določimo reakcijo naših tal. V kolikor imate rahlo kisla tla, ste lahko povsem zadovoljni, saj lahko na svojem vrtu vzgajate velik razpon rastlin.

MagnolijaNasprotno pa bolj, ko so tla kisla, manj je rastlin, ki bodo uspevale na vašem vrtu. Rastline so prilagojene določenemu razponu pH vrednosti in če jih gojimo na tleh, ki zanje niso optimalna, lahko pride do pomanjkanje določenih hranil, kar posledično vodi v propad rastline.

V skrajno kislih tleh bodo uspevale le kisloljubne rastline, med katerimi najdete npr. rododendrone, azaleje in kamelije, čeprav bodo tudi številne druge rastline, ki jih navadno ne povezujemo s kislimi rastišči, dobro prenašale kisla tla. Mednje sodijo npr. magnolija, dren, nepozebnik, hibiskus in hortenzija.

Zasaditev za kisla tla

V ozadje grede posadite magnolijo 'Susan', ki bo spomladi pognala elegantne ozke bordo rdeče brste, iz katerih se bodo odprli temno rožnati cvetovi. Okrog magnolije posadite nižje rododendrone kot je npr. kultivar 'Gumpo White'. S svojimi temnimi zimzelenimi listi in prekrasnimi belimi cvetovi bo polepšal pozno pomlad.

Za dodaten okras posadite troliste. Trolisti so nekoliko zahtevnejše, vendar čudovite trajnice. Izberite vrsto Trillium erectum, ki zacveti s cvetovi sestavljenimi iz treh mahagoni rdečih cvetnih listov. Preostanek grede zapolnite z vimčkom (Epimedium grandiflorum). Njegovi mladi listi so prekrasne bronaste barve, kasneje pa se jim pridružijo še čudoviti cvetovi.

Nekaj točk za uspeh

RododendronPri kislih tleh je pomemben del uspeha razumevanje tega kako pH vpliva na rast rastlin in kako lahko tla izboljšate:

1. Ne borite se proti kislim tlem, temveč raje izberite rastline, ki se bodo na kislih tleh odlično počutile. Precej drago bi bilo poskusiti spremeniti pH tal na celotnem vrtu.

2. Za spremembo pH na pomembnejših mestih npr. na zelenjavnem vrtu, kjer boste gojili križnice, uporabite apno. Poskusite pa lahko tudi z lesnim pepelom.

3. V tla vkopljite veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja, ki navadno uravnovesi pH ter izboljša strukturo tal.

V kolikor bi radi gojili kisloljubne rastline pa nimate ustreznih tal, lahko tla zakisate z dodatkom žvepla, amonijevega sulfata ali kompostiranim lubjem.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar cvetje vlažna tla kisla tla rastišče rododendron magnolija zasaditve vrt in vrtnarjenje okrasno drevje okrasno grmovje okrasne rastline  Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Veliki izziv življenja je premagati meje znotraj sebe, jih odriniti tja, kamor še v sanjah ne bi pomislili, da je mogoče.

(Sergio Bambaren)