Vlažna tla

Vlažna tla

27.03.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Čeprav večina rastlin ne mara zastajanja vode v tleh pa lahko najdemo tudi takšne, ki si idealnejšega rastišča ne morejo predstavljati. Med njimi najdemo bolj uglajene sorodnike divjih rastlin, ki naseljujejo obrežja potokov in rek. Prav tako bodo na vlažnih tleh uspevale tudi rastline močvirskih področij in rastline, ki ljubijo vlago senčnih rastišč. "

Imate težavno rastišče, kjer vam zastaja voda ali pa si želite na vrtu urediti nekoliko drugačno gredo? Greda vlagoljubnic bo prijetno popestrila vaš vrt ali rešila zagato na premokrih tleh. Z nekaj dodatnimi ukrepi pa boste vaš vrt še izboljšali.

Vlažna in slabo odcedna tla so ena izmed najpogostejših vzrokov za propad rastlin. Prekomerna vlaga povzroči pomanjkanje kisika, kar vodi v propad korenin in končno tudi celotne rastline. Čeprav večina rastlin ne mara zastajanja vode v tleh pa lahko najdemo tudi takšne, ki si idealnejšega rastišča ne morejo predstavljati.

Med njimi najdemo bolj uglajene sorodnike divjih rastlin, ki naseljujejo obrežja potokov in rek. Prav tako bodo na vlažnih tleh uspevale tudi rastline močvirskih področij in rastline, ki ljubijo vlago senčnih rastišč.

Za majhen obhišni vrt lahko zasadimo manjše rastline. Te so zelo primerne tudi za vlažne grede v neposredni bližini ribnika, saj si ne želimo listja in odpadlih cvetov, ki bi nenehno plavali v vodi.

Med manjšimi ljubiteljicami vlage najdemo rumenolistno pijavčnico (Lysimachia nummularia 'Aurea'). Gredo bo poživila s svojimi zlatim kovancem podobnimi listi, ki se jim bodo preko poletja pridružili še zlato rumeni cvetovi.

Zlato rumeno barvo pijavčnice lahko kombiniramo še s podobno obarvanimi kultivarji funkij (Hosta). Te bodo prenesle tudi nekaj več sonca, če bodo posajene na vlažno rastišče.

Za srednje velike grede vlagoljubnih rastlin dodajte še druge vrste jegličev. Japonski jeglič (P. japonica) bo zacvetel v škrlatni ali rumeni barvi. Gredo bodo v škrlatni barvi obarvali tudi cvetovi navadne krvenke (Lythrum salicaria).

V kolikor pa želite ogromno gredo vlagoljubnic, posadite orjakinjo Gunnera manicata, ki bo zrastla v pravcatega velikana (do 2.5 m višine). Zasaditvi lahko dodate še vodna perunika (Iris pseudoacorus).

Nekaj točk za uspeh

Kvalitetna tla so ključna za uspeh na vlažnih in močvirnatih tleh. Z upoštevanje nekaj preprostih pravil pa bo uspeh skoraj zagotovljen.

1. Izboljšate prepustnost tal, kjer koli je to mogoče. Vkopljite v tla večje količine grobega peska in organske snovi (npr. komposta), s čimer boste preprečevali zbijanje tal.

2. Mesta, na katerih so tla še posebej zbita, redno prekopljite z vilami. Tako boste zagotovili dobro prezračenost tal.

3. Uredite odvodnjavanje tal. Izkopljite vsaj en m3 veliko luknjo in jo napolnite z gruščem. Vanjo napeljite kanale, ki jih prav tako zapolnite z grobim materialom.

4. Pri izbiri rastlin pazite, da izberete rastline,  ki so primerne za okolje s povečano vlažnostjo tal.

5. Na najbolj vlažnem delu vrta si ustvarite ribnik. Vanj lahko napeljete odvečno vodo iz preostanka vrta.

6. Kadar kopljete in delate na vrtu stojte na deskah. S tem boste razporedili svojo težo preko večje površine in preprečili zbijanje tal.

7. Ustvarite si dvignjene grede in jih napolnite s kvalitetno vrtno zemljo. Na ta način boste močno povečali izbor rastlin, ki jih boste lahko posadili na vaš vrt.

 

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar cvetje vlažna tla močvirja močvirske rastline vlaga jeglič perunika rastišče vrt rastline Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Če vas nekdo izziva, vedno poskušajte izziv sprejeti."

Donald J. Trump