Knjiga: Ljubiti in živeti

Knjiga: Ljubiti in živeti

11.12.2013 | Avtor: dr. Jože Urbanija
"Ljubim. Tega se ne da logično razložiti. Ljubim je dejstvo, ki ga lahko le doživiš, sicer ne veš, zakaj gre, preprosto ne razumeš. In tudi ne moreš razumeti. Ljubezen lahko le čutiš. In tako je tudi s sprejemanjem. Najprej moraš sprejeti, da potem veš, kaj to je. So stvari, ki jih lahko doumemo le z doživetjem. Moraš tvegati. "

Ljubezen je temeljna in zato najgloblja formula vsega, kar biva. Zato vsak, kdor deluje iz ljubezni, vstopa v to globino. In ker vstopa vanjo, tudi vidi skrivnostno globino bistva vsega. 

Čim bolj nekaj ljubiš, tem manj te je strah podati se v globino stvari. Čim bolj nekoga ljubiš, tem bolj se spuščaš v globino odnosa. Potem tveganje postane privlačno. Toda saj sploh ne gre več za tveganje. Gre preprosto za predajanje, izročitev, za brezpogojno odprtost sprejemanja in dajanja. Globina odnosa se nenehno odpira, vstopaš vanjo in ne misliš na vrnitev.

Iz drevesa »ljubezni« raste veja, ki bi jo lahko poimenovali globlje videnje. Ljubezen je temeljna in zato najgloblja formula vsega, kar biva. Zato vsak, kdor deluje iz ljubezni, vstopa v to globino. In ker vstopa vanjo, tudi vidi skrivnostno globino bistva vsega. 

Zavedanje o ljubezni je silno krhko. Tako je pač to z vsemi tistimi zares dragocenimi stvarmi.  Z lepimi rečmi. Zares lepimi in ne samo navidez. Pogled vstran, majhna nepozornost in vse izgine. Čeprav se zdi, da so tiste vrednote, ki so temeljne, prav zaradi tega, ker jim rečemo temeljne, tudi nerazrušljivo trdne, je pogosto ravno nasprotno. Njihova trdnost je v njihovi neverjetno krhki lepoti.

Zares lepih trenutkov v življenju je malo. Preštejemo jih pogosto na prste ene roke. In za vse bi lahko rekli, da so bili kot bel cvet. Zapiha malo močnejši veter in cvet se začne osipati. Zato se ljudje pogosto izogibajo takim trenutkom. Toda če pogledamo nazaj v naše življenje, moramo reči, da prav takšni trenutki, ti nežni biseri, dajejo življenju radost in melodijo.

Ljubim. Tega se ne da logično razložiti. Ljubim je dejstvo, ki ga lahko le doživiš, sicer ne veš, zakaj gre, preprosto ne razumeš. In tudi ne moreš razumeti. Ljubezen lahko le čutiš. In tako je tudi s sprejemanjem. Najprej moraš sprejeti, da potem veš, kaj to je. So stvari, ki jih lahko doumemo le z doživetjem. Moraš tvegati.

Več o tem v knjigi > Ljubiti in živeti / Jože Urbanija

Sorodni članki:
Objemanje sveta
En poln vrč
Hvala lepa!

Ključne besede: že Urbanija ljubiti in živeti ljubezen modrost o ljubezni o življenju  Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gozdna ptica nikoli ne želi kletke.

Henrik Ibsen