Koledar polnih lun 2018

Koledar polnih lun 2018

26.12.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Prva polna luna v letu 2018, bo vzšla 1. januarja. To Luno po starem izročilu imenujemo Volčja Luna. Januarska polna luna bo super Luna, pojav, ko je nova oz. polna Luna v svojem mesečnem kroženju najbolj približana Zemlji. Imena polnih lun so tisoče let nazaj izbrala ameriška plemena, ki so s poimenovanjem polnih lun sledila menjavanju sezon. Vsako ime je bilo v uporabi cel mesec. Lunin mesec  traja povprečno 29 dni. Imena polnih lun, kot so jih določili ameriški staroselci, so se ohranila vse do danes, preko evropskih kolonizatorjev so se razširila tudi drugod po svetu. Še danes so del kmetovalskega almanaha in se po njih ravnajo poljedelci po vsem svetu.


KOLEDAR POLNIH LUN 2018


 • 1. 1.2018 - Volčja Luna
 • 31.1.2018 - Snežna Luna
 • 1.3.2018 - Deževnikova Luna
 • 31.3.2018 - Rožnata Luna
 • 29.4.2018 - Cvetna Luna
 • 29.5.2018 - Jagodna Luna
 • 28.6.2018 - Jelenova Luna
 • 27.7.2018 - Jesetrova Luna
 • 26.8.2018 - Koruzna Luna
 • 24.9.2018 - Žetvena Luna
 • 24.10.2018 - Lovska Luna
 • 23.11.2018 - Bobrova Luna
 • 22.12.2018 - Hladna Luna


IZVOR IMEN POLNIH LUN

Volčja Luna (januar)
V mrzlih nočeh visoke zime so okoli indijanskih naselbin krožila lačna krdela tulečih volkov. Zato se je januarske polne lune prijelo ime Polna volčja luna. Nekatera plemena so jo imenovala tudi Stara luna.


Snežna Luna (februar)
Februar je bil mesec, ko je na območju Severne Amerike običajno padlo največ snega. Zato se je februarske polne lune prijelo ime Polna snežna luna. Nekatera plemena so jo klicala tudi Polna luna lakote, saj so težke vremenske razmere oteževale lov.


Deževnikova Luna (marec)
Ko so se temperature pričele dvigovati, tla so se počasi segrela, so se v zemlji ponovno pričeli pojavljati deževniki, ki so napovedali vrnitev ameriškega drozga. Severna plemena so luno imenovala tudi Polna vranja luna, saj je klicanje vran oznanjalo konec zime. To je tudi zadnja zimska polna luna.


Rožnata Luna (april)
Prve pomladne rastline, ki so se razrasle po širšem območju so bile rožnate plamenke (phlox). Od tod tudi ime Rožnata polna luna. Druga poimenovanja tega aprilskega nebesnega pojava so še Jajčna luna, Polna ribja luna (ta čas  so ribe plavale proti toku, da izležejo jajčeca) in Polna luna brstečih travnikov.


Cvetna Luna (maj)
Maj je mesec, ki naravo okrasi s prekrasnimi cvetovi vseh barv. Travniki, bogati s pisanim cvetjem, so navdihnili ime majske polne lune, Cvetna polna luna.


Jagodna Luna (junij)       
Junij je čas, ko so se pojavile prve okusne jagode, zato so jo ameriški staroselci krstili za Jagodno luno.


Jelenova Luna (julij)
Julij je mesec, ko jelenom pričnejo rasti novi rogovi, ki jih prekriva žametno krzno. Pogosto so ji rekli tudi Nevihtna polna luna, saj so ta čas pogoste nevihte.


Jesetrova Luna (avgust)
To luno so poimenovala ribolovska plemena, kajti v tem mesecu so na območju Velikih jezer ulovili največ jesetrov in drugih velikih rib.


Žetvena Luna (september)
Mesec september je mesec, ko je bilo žito pripravljeno za žetev. Na poljih se je pobiralo koruzo, buče, fižol, ...


Lovska Luna (oktober)
Oktobra listje počasi prične padati z dreves, ameriški staroselci, pa so počasi morali priskrbeti meso za dolgo zimo. Ker so polja tradicionalno poželi konec septembra, so na požetih območjih lažje opazili divje živali. Lovska luna pred trdo zimo s posebno častjo označuje tudi praznik pojedine.


Bobrova Luna (november)
Novembra so staroselci nastavili bobrove pasti, saj je bilo njihovo krzno pomemben del toplih krznenih oblačil, ki so staroselska plemena ščitila pred mrazom v zimskem času. Druga interpretacija Bobrove lune je tudi, da je mesec november čas, ko se tudi bobri aktivno pripravljajo na zimo.


Hladna Luna (december)
Znana tudi kot Polna luna dolgih noči. Decembra zima pokaže svojo moč, noči so najdaljše in najtemnejše. Ta luna posebno dolgo visi nad horizontom.
To luno so poimenovala ribolovska plemena, kajti v tem mesecu so na območju Velikih jezer ulovili največ jesetrov in drugih velikih rib.
Ključne besede: koledar polna luna 2018 Volčja Luna Snežna Luna Rožnata Luna Hladna Luna Žetvena Luna  Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Eno dejanje pusti globlji vtis, kot tisoč besed.

Henrik Ibsen