Koliko časa in kako kuhamo, 2. del

Koliko časa in kako kuhamo, 2. del

23.03.2015 | Avtor: Ica Krebar
ENOLONČNICE

Najboljša je jesenska, ker je vsega v izobilju. Mi imamo najrajši oluščen svež fižol, malo oluščenega svežega boba, iz koruznega storža kar z nožem obrežemo zrnje. Ko vse to že nekaj časa vre in so sestavine približno do polovice kuhane, začnemo dodajati jušno zelenjavo.
Več je bo, bolj dobro bo: korenček, čebulo, por, peteršilj, blitvo, itd. začnimo z začimbami, kot so: sol, majaron, origano, curry, itd. K takšnim enolončnicam izredno tekne štrudelj (zavitek) iz jabolk ali buč.

BORANJA IZ STROČJEGA FIŽOLA S SEJTANOM

Na vročem olju prepražimo malo čebule, dodamo na koščke narezan in s tamarijem pokapljan sejtan, ter malo popražimo, dodamo poljubno narezan stročji fižol ter vso jušno zelenjavo, ki jo imamo na razpolago. Poljubno po svojem okusu začinimo s klasičnimi začimbami. Ko je kuhano, dodamo malo tamarija in jed je gotova.

ENOLONČNICA S SOJINIMI KOŠČKI

Pripravimo kot po zgoraj navedenemu receptu, le da sejtan zamenjamo s sojinimi koščki, ki smo jih preko noči ali vsaj nekaj ur namakali v vodi. Dobro odcedimo vodo in pokapljamo s tamari omako. Samo čas kuhanja je daljši.

RIČET S PREKAJENIM TOFUJEM

Prekajen tofu je zamenjava za prekajeno meso.
Ričet (ječmenovo kašo) smo namakali preko noči. Zjutraj smo jo dali kuhat: ko je skuhana malo čez polovico, ji dodamo na olju prepraženo čebulo, s katero smo pražili na majhne koščke narezan prekajen tofu. Istočasno dodamo čimveč jušne zelenjave. Malo pred koncem kuhanja začinimo s klasičnimi začimbami. Ko je kuhano, dodamo še malo tamarija.

RIČET S SOJINIMI KOŠČKI

Na vročem olju prepražimo čebulo, dodamo namočene in ožete sojine koščke, malo pokapljamo s tamarijem ter kratek čas dušimo. Prilijemo namočeno ječmenovo kašo z vodo, v kateri se je namakala, dodamo vse začimbe, malo kasneje vso jušno zelenjavo. Ko je kuhano, lahko dodamo še malo tamarija za okus.

RIČET S SEJTANOM

Naredimo tako kot v zgornjem receptu, samo da sojine koščke ali prekajeni tofu zamenjamo s koščki sejtana, katere smo prej prepražili v čebuli, zalijemo s tamarijem in 10 minut pred koncem kuhanja dodamo ječmenovi kaši.

MISO JUHA

Lahko je predjed, zajtrk ali večerja. V vrelo vodo ponavadi dajemo poljubno narezano zelenjavo. Običajno izberemo tri ali štiri vrste različne zelenjave, npr. na polmesece narezano čebulo, na kolobarčke narezano korenje, malo narezane blitve, peteršilj. Vedno pazimo, da zelenjava ni kuhana preveč. Ponavadi dodamo samo ščepec soli, kajti ko je kuhano in ogenj ugasnjen, zajamemo z lončkom malo juhice , vanjo damo eno žličko miso paste, raztopimo in raztopljeno vlijemo nazaj v juho. Ko je primerno hladna, se je že navzela okusa po misu. Na krožniku jo lahko dodatno začinimo z malo tamari omake in gomasioja.
V miso juhi lahko preko celega leta koristite zelenjavo, ki je je takrat največ na razpolago, npr. buče, repo, kolerabo, vse vrste zelja, brstični ohrovt, cvetačo, vse vrste korenja, por, v spomladanskem času tudi koprive, mlade liste osata, itd.

POROVA KREM JUHA

V vrelo, rahlo osoljeno vodo damo kuhat očiščen in na drobno narezan por. Ko nekaj časa vre, naribamo tri ali štiri olupljene krompirje in pustimo, da se skupaj skuha do konca. Ko je kuhano po potrebi še pretlačimo in začinimo z malo tamari omake.


Se nadaljuje >>> Koliko časa in kako kuhamo, 3. del

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ica Krebar  jin jang  juhe  kulinarika  makrobiotika  prehrana  boranja  enolončnice  sejtan  stročji fižol  soja  tofu  ričet  sejtan  miso  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ste se zavezali svojim ciljem, ste sposobni premagati vse ovire in zmagali boste!

(Jeff Keller)