Ogrožena populacija amurskih tigrov

Ogrožena populacija amurskih tigrov

01.03.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"»Zaskrbljujoče nizko številko aktivne populacije kljubuje optimizmu po rešitvi te velike sibirske mačke.« "

Aktivna populacija kritično ogroženih amurskih tigrov šteje sedaj že manj kot 14 živali, pravijo znanstveniki.

V divjini je sicer preživelo v povprečju 500 amurskih tigrov, vendar je aktivna populacija merilo genetske diverzitete te največje mačke na svetu.

Zelo majhna diverziteta pomeni občutljivost na bolezni ali redke genske nepravilnosti, ki se najverjetneje prenašajo na naslednje generacije.

Rezultati tako podajajo krut prikaz tigrovih možnosti preživetja.

Odkritja so predstavljena v reviji Mammalian Biology.

Amurski tiger, ki je poznan tudi kot sibirski tiger, je včasih živel po velikem predelu severne Kitajske, Korejskega polotoka in na najjužnejših predelih vzhodne Rusije.

V zgodnjih letih 20. stoletja je bil amurski tiger skoraj pred izumrtjem. Zaradi širjenja človekovih naselbin, krčenja habitata in divjega lova se je populacija te največje mačke zmanjšala za več kot 90%.

Genetsko različnejša populacija živali ima mnogo boljše možnosti preživetja; bolj verjetno je, da ima večjo genetsko odpornost na različne bolezni in manj verjetno bi podlegla redkim genetskim nepravilnostim, ki so lahko »izbrisane« z zdravimi geni.

Ruski, španski in nemški znanstveniki sodelujejo pri analizah DNA vzorcev petnajstih amurskih tigrov iz daljnega ruskega vzhoda.

»Zaskrbljujoče nizko številko aktivne populacije kljubuje optimizmu po rešitvi te velike sibirske mačke.«

Povzeto po BBC, avtorica izvirnega članka: Victoria Gill

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: ogrožene vrste tiger sibirski tiger amurski Sibirija Rusija divje živali diverziteta divji lov krčenje habitata Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Priročnik za vizualiziranje
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič ne bo delovalo, če ti ne boš deloval.

Maya Angelou