Mak

Mak

13.05.2009 | Avtor: Matevž Likar
"Pri vrtnarjenju z maki se morate sprijazniti z dejstvom, da nekatere rastline tvorijo velike količine semen, ki bodo naslednje leto pognale v nove in nove rastline. Pri tem je potrebno poudariti, da je slednje najbolje pustiti na mestu, kjer so pognale, saj maki slabo prenašajo presajanje. "

Če želite dodati svojemu vrtu nekaj glamuroznih cvetov, nikakor ni potrebno kupovati dragih rastlin. Vse kar potrebujete so semena makov. Družina makov je zelo široka in obsega rastline, ki rastejo od Kalifornije pa vse do Tibeta, zaradi česar lahko najdemo primerno rastlino za skoraj vsak vrt. Kar je še bolje pa je dejstvo, da lahko uživate v cvetovih makov od aprila pa vse do jeseni.

Priljubljene vrste

Vrtni maki so mešanica enoletnic, dvoletnic in trajnic, ki bodo uspevale na dobro odcednih tleh in sončnem rastišču.
Med najbolj priljubljenimi maki je vrtni mak (Papaver somniferum), ki požene prekrasne cvetove v odtenkih rdeče, rožnate in škrlatne barve. Zraste lahko celo do 1.2 m višine. Vrtni mak bo najlepše prišel do izraza, če ga posadite med grmovnicami ali naključno razporedite po nepokošenem travniku.

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica) je precej nižji predstavnik makov. Zraste samo 15-20 cm v višino. Je hitro rastoča enoletnica, z oranžnimi ali rumenimi cvetovi. Enkraten je za okraševanje sončne grede ali korita.

Vrtni makIslandski mak (Papaver nudicaule) je dvoletnica z živahnimi cvetovi, medtem ko orientalski mak (P. orientale) požene svoje ogromne cvetove na skoraj 1 m visokih poganjkih. Za navdušence so na voljo tudi gorski mak (P. alpinum), ki je še ena kratkoživa trajnica. S svojimi 15-20 cm višine je primeren tudi za skalnjake. Poleti bo zacvetel z rumenimi ali marelično obarvanimi cvetovi.

Resnična zvezda med maki pa je himalajski mak (Meconopsis betonicifolia). Himalajski mak je nekoliko težji za vzgojo, vendar vaš trud poplača s svojimi prekrasnimi modrimi cvetovi. Za uspevanje potrebuje razmere kakršne vladajo na gozdnih jasah: svetlo senco in bogata, dobro odcedna ter nekoliko kisla tla.

Vrtnarjenje z maki

Pri vrtnarjenju z maki se morate sprijazniti z dejstvom, da nekatere rastline tvorijo velike količine semen, ki bodo naslednje leto pognale v nove in nove rastline. Pri tem je potrebno poudariti, da je slednje najbolje pustiti na mestu, kjer so pognale, saj maki slabo prenašajo presajanje.
Trajni maki navadno odmrejo sorazmerno zgodaj v sezoni, zaradi česar jih ne sadite v ospredje grede. Kombinirajte jih s trajnicami, ki dosežejo polno rast nekoliko kasneje v sezoni in tako zapolnijo prostor, ki ga pustijo maki.

Razmnoževanje

Mak lahko namnožimo s semeni ali koreninskimi potaknjenci. Za setev semena potrosite po površini grede, kjer bodo rastline rasle in cvetele ter jih previdno pograbite v tla. Semena lahko tudi posejete v lonce in rastline previdno, ne da bi zmotili koreninsko grudo prenesete na gredo. Enoletne make posejte marca ali aprila, dvoletne pa v avgustu.

S koreninskimi potaknjenci lahko make namnožite v februarju ali marcu. Preden rastline odženejo, odrežite nekaj ravnih in čvrstih korenin. Korenine narežite na 4 cm dolge segmente in jih potaknite v mešanico substrata za rastline in peska. Pri tem pazite, da korenine pravilno obrnete.

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Sorodni članki:
Vrtnice
Poleti cvetoče lepotice
Hortenzije

Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje poletno cvetje poleti cvetoče cvetlice mak Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser