Misli, citati, izreki - Thich Nhat Hanh

Misli, citati, izreki - Thich Nhat Hanh

08.04.2017 | Avtor: Thich Nhat HanhO miru

"S pozornostjo v vsakem trenutku vsakdanjega življenja negujemo svoj mir."  (Thich Nhat Hanh)

"Ničesar ni, kar bi morali loviti. Lahko se vrnemo nazaj k samim sebi, uživamo v dihanju, smehljanju, v nas samih in naši čudoviti okolici."  (Thich Nhat Hanh)

"Potrebujemo harmonijo, potrebujemo mir. Mir temelji na spoštovanju življenja, na čaščenju življenja. "  (Thich Nhat Hanh)

"V mirovnem gibanju je veliko jeze, frustracij, napačnega razumevanja. Ljudje, ki so v mirovnem gibanju, znajo pisati zelo dobra protestna pisma, slabše pa jim gre od rok pisanje pisem ljubezni."  (Thich Nhat Hanh)

"Prava moč ni v vladanju, denarju ali orožju, temveč v globokem, notranjem miru."  (Thich Nhat Hanh)

"Mir je prisoten tukaj in zdaj, v nas samih in v vsem, kar delamo in vidimo. Vprašanje je le, ali smo v stiku z njim."  (Thich Nhat Hanh)

"Mir se nam ponuja v vsakem trenutku, v vsakem dihu, v vsakem koraku."  (Thich Nhat Hanh)

"Biti lep, pomeni biti to kar si. Ne potrebuješ odobravanja drugih. Sprejeti moraš samega sebe." Thich Nhat Hanh


O osamljenosti

"Ne počutite se osamljeni. Le odpreti se morate podpori, ki je povsod okoli vas in v vas samih." ( Thich Nhat Hanh )


O planetu Zemlja

 "Hodi, kot da s svojimi stopali poljubljaš Zemljo." - Thich Nhat Hanh

"Če bi bila Zemlja vaše telo, bi lahko občutili bolečino na vseh področjih, kjer je prizadeta - vojne, politično in ekonomsko zatiranje, lakota in onesnaženje  pustošijo na vseh koncih." (Thich Nhat Hanh)

"Spoštovati moramo človeško življenje, hkrati pa tudi življenje živali, rastlin in mineralov. Kamen je lahko živ. Kamen lahko uničimo. Tudi Zemljo. Uničevanje našega zdravja z onesnaženim zrakom in vodo je povezano z uničevanjem mineralov. Način obdelovanja zemlje, kako ravnamo z odpadki, vse te stvari so med seboj povezane." (Thich Nhat Hanh)

"Zbolimo zato, ker smo tako oddaljeni od Matere Zemlje. Zato je treba včasih iti ven in biti v naravi. To je zelo pomembno. Mi in naši otroci bi morali biti zopet v stiku z Materjo Zemljo." (Thich Nhat Hanh)

"Kadar v smeti vržemo plastično vrečko, vemo, da je drugačna od bananinega olupka. Da bo postala roža, bo potrebovala zelo veliko časa. 'Ko vržem v smeti plastično vrečko, vem, da mečem v smeti plastično vrečko' Že tako zavedanje pomaga, da varujemo Zemljo, sklepamo mir in skrbimo za življenje v sedanjem trenutku in prihodnosti." (Thich Nhat Hanh)


O razumevanju

"Razumevanje in ljubezen nista dve različni stvari, temveč ena." (Thich Nhat Hanh)

"Da bi razvili razumevanje, se morate naučiti, kako na vsa živa bitja gledati sočutno." (Thich Nhat Hanh)

"Kadar razumete, ne gre drugače, kot da ljubite. In ko ljubite, je naravno, da delujete tako, da lajšate trpljenje." (Thich Nhat Hanh)


O smehu in radosti

"Lahko se smejimo, dihamo, hodimo ali jemo na način, ki nam dovoljuje stik z obiljem sreče, ki se nam ponuja." ( Thich Nhat Hanh)

"Otroški smeh in smeh odraslih sta zelo pomembna. Če se lahko smehljamo v našem vsakdanjem življenju, če smo lahko mirni in srečni, bodo od tega imeli korist tudi drugi, ne le mi sami." ( Thich Nhat Hanh)

"Če res znamo živeti - le kakšen začetek dneva je lahko lepši od tistega, ki se začne z nasmehom?" ( Thich Nhat Hanh)

"Naš nasmeh potrjuje naše zavedanje in odločnost, da bomo živeli v miru in radosti. Izvor pristnega nasmeha pa je prebujen duh." ( Thich Nhat Hanh)

"Včasih je radost izvir tvojega nasmeha, včasih je tvoj nasmeh lahko izvir tvoje radosti." Thich Nhat Hanh

O sreči

"Kot morski val je naša sreča. Hiti k obali, do strmih pečin, kjer se razbije, ali pa pljuskne čez peščeno nabrežje in ponikne v njem." (Thich Nhat Hanh)

 "Skrivnost sreče je sreča sama. Kjer koli in kadar koli lahko uživamo v sončnih žarkih, prisotnosti drugih in našem dihanju, ki je je pravi čudež. " (Thich Nhat Hanh)


O veselju

"Sedanji trenutek je napolnjen z radostjo in veseljem. Če ste pozorni, ju lahko vidite." (Thich Nhat Hanh)

"Ni nam treba zapustiti našega mesta niti soseske, da bi nas lahko razveselile oči čudovitega otroka. Tudi zrak, ki ga dihamo, je lahko izvor radosti." (Thich Nhat Hanh)


"Včasih odnehati pomeni svobodo, in svoboda je edini pogoj za srečo. Če se, v svojem srcu, še vedno oklepamo nečesa . jeze, tesnobe, ali lastnine - ne moremo biti svobodni." (Thich Nhat Hanh)

 Ključne besede: misli citati navedki izreki reki odlomki iz knjig Thich Nhat Hanh življenje Zemlja planet varstvo okolja  osebnostna rast motivacija  misli vezi lepa misel modrosti modre misli pisatelji Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič za menoj, vse pred menoj, tako kot je vedno na cesti.

Jack Kerouac