Naučite se kuhati zdravo - kuhajmo vegetarijansko

Naučite se kuhati zdravo - kuhajmo vegetarijansko

12.01.2006 | Avtor: Mitja Bitenc
"Začimbe imajo zelo pomembno vlogo v prehrani, saj telesu pomagajo vzpostaviti ravnovesje. Vedska kuhinja ima zato zelo bogato izbiro začimb, ki vsebujejo eterična olja s katerimi se telo čisti po zaužiti hrani. Tako na primer začimbe čistijo kri, uravnavajo holesterol, uničujejo alergije, odpravljajo slabosti, razstrupljajo jetra, izboljšajo prekrvavitev … "

Moje ime je Mitja. Ker zelo rad kuham in rad dobro jem, sem že v otroštvu začel s svojimi prvimi mojstrovinami, ki so se včasih posrečile, včasih pa tudi ne najbolje.

Z vegetarijanstvom sem se prvič srečal leta 1990, na nedeljskem srečanju v Hare Krišna centru in moram reči, da sem bil nad postrežbo in pestrim izborom ponujenih jedi zelo presenečen. Od takrat aktivno sodelujem pri vseh projektih, ki vključujejo vegetarijansko prehrano.
Seveda sem najprej začel kot pomočnik in se uril ob izkušenih kuharjih z vsega sveta. Kaj kmalu pa sem tudi sam začel z mojstrovinami, katerih skrivnost je predvsem način, kako jih pripravljamo. Prišel sem do pomembnega zaključka, da bi morali hrano vedno pripravljati v umirjenem stanju uma, saj le ta zelo vpliva na kakovost hrane. Na začetku sem imel kar nekaj težav s kuhanjem okusne hrane, vendar pa sem dojel, da je pri kuhanju v hrano potrebno dati delček sebe, delček svoje pozitivne meditacije, energije, ki hrani doda poseben okus in kdor okusi takšno hrano, bo čutil lahkoto in radost. To je moje glavno vodilo pri kuhanju in recept za uspeh, ki je zagotovljen.

Mitja BitencS pripravo hrane imam mnogo izkušenj, saj sem kuhal za velike in manjše skupine ljudi v Torontu, Stockholmu, Londonu in Ljubljani-Vegedrom, Hestija…, Food for Life (svetovna humanitarna organizacija). Kuhal sem v številnih restavracijah, tako doma kot po svetu in tudi na mnogih vegetarijanskih porokah, kjer nekateri svatje sploh niso opazili, da jim je postrežena vege hrana. Kot vodja pekarne sem organiziral potek dela, ter razvijal nove izdelke. Organiziral sem na desetine festivalov za več sto ljudi. Moj zadnji večji podvig je bil avgusta letos. V HKC smo imeli enega od najpomembnejših praznikov JANMAšTAMI in takrat sem naredil 108 različnih in okusnih vrst vegetarijanskih jedi, tako slanih kot sladkih.

Dogajanje so spremljali mediji, prispevek je objavil POP TV. TV Slovenija 1 je predvajala predstavitev moje kuharske šole, ki sem jo imel v Kopru. Na TV Slovenija 1 sem sodeloval še v pogovorni oddaji * Jasno in Glasno * na temo Vegetarijanstvo in vse jedstvo. Tečajev se je udeležilo kar nekaj znanih osebnosti: šefinja kabineta predsednika Drnovška (gospod predsednik Drnovšek pa je izrazil željo da obišče tečaj), tajnica evropskega parlamenta, Ema Kurent – astrologinja in veliko kandidatov iz različnih ministrstev. Časniki Večer, Primorske novice itd. so objavili več intervjujev z menoj.

Ker se nerad hvalim in svoje delo pokažem raje z dejanji, bi tu končal. Svoje znanje in izkušnje bi rad podelil z vsemi vami, ki si to želite, saj sem mnenja, da tisti, ki drži nekaj samo zase, kaj kmalu tudi sam ostane praznih rok.
Poučujem vegetarijansko kuhinjo, ki izvira iz tradicionalne indijske – Ayurvedske kuhinje, ki pa je zelo zanimiva, predvsem zato ker temelji na pestri izbiri živil in začimb. Ta pestrost nam zagotavlja, da dobimo vse potrebne vitamine in minerale, ter ostale sestavine, ki jih telo potrebuje za normalen razvoj.

Začimbe imajo zelo pomembno vlogo v prehrani, saj telesu pomagajo vzpostaviti ravnovesje. Vedska kuhinja ima zato zelo bogato izbiro začimb, ki vsebujejo eterična olja s katerimi se telo čisti po zaužiti hrani. Tako na primer začimbe čistijo kri, uravnavajo holesterol, uničujejo alergije, odpravljajo slabosti, razstrupljajo jetra, izboljšajo prekrvavitev … ter z ustvarjanjem preventivne klime v telesu preprečuje nastajanje vseh vrst bolezni sodobnega časa.

Vedska kuhinja ima zelo dolgo in bogato tradicijo, saj sega že več kot 5000 let nazaj. Vsebuje veliko praktičnih nasvetov, ki jih lahko prav vsak uporabi v svojem načinu kuhanja. Živila, ki jih uporabljamo pri pripravi hrane, rastejo na našem vrtu, ostale sestavine pa se dobijo v bolje založenih trgovinah.

Vedska kuhinja temelji na izjemnih vonjavah, barvitosti hrane ter zelo okusnih jedeh. Prepričajte se sami! Priporočam vam, da obiščete katerega izmed tečajev ali se prijavite na 15 dnevno kuharsko šolo.


Živimo v časih, ko nam ni več vseeno kako se prehranjujemo, saj naš način prehranjevanja pomembno vpliva na naše dobro počutje in zdravje. Vse več bolezni je posledica neprimerne in nepravilne prehrane, na kar nas opozarjajo številne zdravstvene organizacije. Da bi se izognili nevšečnostim, smo se odločili da za vas organiziramo

Za konec vam predlagam recept za Novo leto!

RECEPT ZA NOVO LETO!!!

Vzemite 12 mesecev, prav skrbno jih očistite zagrenjenosti, strahu, laži in pohlepa. Vsak mesec razdelite na 30 ali 31 dni, tako da bo zaloga zadoščala natanko za eno leto. Potem pripravite vsak dan posebej - iz enega dela delo in iz dveh delov veselje. Dodajte tri zvrhane žlice optimizma, čajno žličko potrpežljivosti in zrnce razumevanja. Nato dodobra prelijte vso maso z ljubeznijo. Pripravljeno jed okrasite s sopkom majhnih pozornosti in jo vsak dan servirajte z nasmeškom.

Iskrenih nasmehov, toplih objemov, prijaznih besed, vedrih pogledov, zdravja, sreče, veselja, ter veliko kulinaričnih uspehov vam želim vaš

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje >>> Vegetarijanski recepti


Ključne besede: Mitja Bitenc  kuharji  kuharska šola  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  vedska kuhinja  Vegedrom  začimbe Priročnik za vizualiziranje
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi