Neprekinjena pomlad - Pomladno cvetje

Neprekinjena pomlad - Pomladno cvetje

22.03.2020 | Avtor: Matevž Likar
"Nekoliko drugačna je sorta 'Cheerfulness', ki požene polne rumene cvetove s čudovitim vonjem. Med najboljšimi narcisami za ta del sezone pa je brez dvoma botanična vrsta Narcissus poeticus recurvus. Njeni cvetovi imajo snežno bele cvetne liste, ki obdajajo rumeno čašico, ki se zaključi s trakom bele in rdeče barve. Hkrati oddajajo prijetno aromo, ki od daleč spominja na citruse. "


NarciseOb sajenju rjavih čebulic narcis, si skoraj težko predstavljajo živahne rumene cvetovi, ki nas bodo razveseljevali prihodnje leto. Vendar nas vsekakor bodo in narcise so ene izmed najbolj zanesljivih pomladnih čebulnic, saj dokaj dobro prenašajo vlago (vsaj za čebulnice) in slano. Najboljše pa je, da lahko najdemo na stotine sort, s katerimi si lahko uredimo nepretrgano zaporedje cvetočih narcis.

Zgodnje narcise

Med najzgodnejše sorte narcis sodita kot že njuni imeni povesta kultivarja 'Rijnveld's Early Sensation' in 'February Gold'. Čeprav imajo zgodnje narcise večinoma majhne cvetove pa požene sorta 'Rijnveld's Early Sensation' velike rumene cvetove na do 35 cm visokih steblih. Sorta tudi dobro prenaša različne vremenske razmere, zaradi česar jo lahko posadite na bolj izpostavljenih delih vašega vrta. Čudovita je tudi sorta 'February Gold', ki bo zacvetela z nekoliko manjšimi rumenimi trobentastimi cvetovi. Zraste ravno prav visoko, da jo lahko posadite na gredo, hkrati pa je odlična tudi za lonce in korita.

Poleg omenjenih bo sorazmerno zgodaj zacvetela tudi sorta 'Minnow'. Požene prekrasne bele cvetove z rumeno čašico. Gre za križanca iz skupine Tazetta, ki zraste samo 20 cm v višino. Posadite jo v velikem številu, da bodo poleg cvetov prišle do izraza tudi čudovite dišave, ki jih oddajajo cvetovi.

Sredina sezone

Sredino spomladanske sezone nas s svojimi cvetovi očara cela množica narcis. Poskusite posaditi sorte kot so npr. 'Dutch Master', 'Cheerfulness' in 'Quail'. Sorta 'Dutch Master' je že kar klasična narcisa z rumenimi cvetovi in veliko rumeno trobentico. Zraste 45 cm visoko in je odlična tudi za naturaliziranje v trati.

Podobne trobentaste cvetove požene tudi sorta 'Quail', ki je dobro nadomestilo za običajne trobentaste narcise. Sorta požene do 40 cm visoka stebla z dvema do tremi zlato rumenimi cvetovi, ki že ob najmanjši sapici oddajo prijetne dišave. Čeprav je na pogled precej nežna, gre za robusten kultivar, ki bo dobro kljuboval vremenu.

Nekoliko drugačna je sorta 'Cheerfulness', ki požene polne rumene cvetove s čudovitim vonjem. Med najboljšimi narcisami za ta del sezone pa je brez dvoma botanična vrsta Narcissus poeticus recurvus. Njeni cvetovi imajo snežno bele cvetne liste, ki obdajajo rumeno čašico, ki se zaključi s trakom bele in rdeče barve. Hkrati oddajajo prijetno aromo, ki od daleč spominja na citruse.

Pozni cvetovi

Za zaključek cvetne sezone narcis posadite še sorto 'Hawera'. Slednje je nizka narcisa, ki zraste samo 20 cm visoko. Zacveti z izjemno dišečimi nežno rumenimi cvetovi, ki se pojavijo med travnato obarvanimi listi. Podobno pozna je tudi sorta 'Sweetness'. Slednja zraste do podobne velikosti in je odlična za lonce ali ospredje gred.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje pomladno cvetje čebulnice narcise vrt spomladi cvetovi cvetenje Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsi ljudje so mi blizu, toda le izbrani vstopajo v moje srce.

Jože Urbanija