Obletnica vzpona slovenskih alpinistov na najvišji vrh sveta

Obletnica vzpona slovenskih alpinistov na najvišji vrh sveta

05.08.2009 | Avtor: Dušica Kunaver
"»Če zamudiš vlak, moraš teči hitreje kot vlak!«, je tedaj dejal Aleš Kunaver, eden od udeležencev odprave na Trisul, in se s prijateljem Zoranom Jerinom odpravil na pot po Nepalu, iskat novih himalajskih ciljev."

Letos praznujemo 30-letnico prvega vzpona slovenskih alpinistov na najvišji vrh sveta,  vendar  se je vzpon slovenskega himalajizma v svetovni alpinistični vrh zgodil že štiri leta prej  – leta 1975, z  vzponom naših alpinistov v južni steni osemtisočaka Makaluja. Alpinistični svet  je tedaj  osupnil nad meteorskim vzponom  slovenskega  himalajizma.

Leta 1960 so bili naši alpinisti himalajski začetniki na šesttisočaku Trisulu. Povzpeli so se na dva od treh Trisulovih vrhov,  v doma narejenih puhovkah, brez radijskih aparatov za medsebojno zvezo in  brez kakršnihkoli himalajskih izklušenj. To pa je bil čas, ko je bila Himalaja  polna velikih,  težkih odprav, ki so jih podpirala letala in helikopterji. Vsi vrhovi osemtisočakov so bili tedaj že osvojeni.

»Če zamudiš vlak, moraš teči hitreje kot vlak!«, je  tedaj dejal Aleš Kunaver, eden od udeležencev odprave na Trisul,  in se s prijateljem Zoranom Jerinom odpravil na pot po Nepalu, iskat novih himalajskih ciljev.

Po vzponu na sedemtisočaka Kangbačen (1964) in Anapurno (1968), so leta  1972  vstopili v steno osemtisočaka Makaluja in  prestopili 8000 m. Alpinistični svet te novice preprosto ni verjel. Himalajski začetniki, ki so pred 12 leti prvič videli Himalajo, vendar ne morejo trditi, da so v tako težki steni dosegli 8000 m! 

V Makalujevo steno  je naslednje leto vstopilo avstrijsko vrhunsko moštvo in nato še mednarodno moštvo pod ameriškim vodstvom. Obe ti dve odpravi sta se morali umakniti iz  stene.

Himalaja Makalu

 Ko so se leta 1975 naši alpinisti vrnili v steno  Makaluja, je sedem naših plezalcev   doseglo vrh Makaluja preko njegove južne  stene - eden med njimi  brez kisika,  kar je bil tedaj  svetovni rekord.   Odpravo je zaznamovala tudi solo reševalna akcija na višini 8000 m.

Naši alpinisti so tedaj, pod vodstvom Aleša  Kunaverja dosegli nenavaden uspeh. V petnajstih letih (od Trisula 1960 do Makaluja 1975) so prehodili pot od himalajskih začetnikov do svetovne alpinistične elite. Za tako strmi vzpon v svetovni alpinistični zgodovini ni primerjave.

Priporočljivo branje: >>> Trisul - varuh boginje / Aleš Kunaver; >>> Makalu - prvič prvi v Himalaji / Aleš Kunaver

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Dušica Kunaver alpinizem alpinisti vzponi Himalaja osemtisočaki Kangbačen Makalu Trisul Aleš Kunaver Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Poučna in prikupna slikanica o poletnem najdaljšem dnevu in najkrajši noči. S pomočjo zgodbice se otroci seznanijo s poletnim solsticijem in nekoliko čarobno kresno nočjo, ko svetijo kresničke in glasno prepevajo žabe v ribniku.
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi