Oblikovanje za družbo, 2. del - Ekološko oblikovanje za sedanjost in prihodnost

Oblikovanje za družbo, 2. del - Ekološko oblikovanje za sedanjost in prihodnost

05.08.2020 | Avtor: Julia Doria
"Z odgovornim oblikovanjem lahko preprečimo negativne vplive na okolje in vnaprej predvidimo morebitne neugodne posledice, ki bi jih utegnilo povzročiti naše delo. Kot pravi John Thackara : »Če si lahko izoblikujemo svojo pot v težave, si jo lahko oblikujemo tudi ven.«"

Ekološko oblikovanje za sedanjost in prihodnost

Ko v povezavi s produkti govorimo o poluciji, običajno razmišljamo o končnih izdelkih kot so smog avtomobilskih hlapov in dim iz tovarniških dimnikov, umetna gnojila, avtomobilske gume, zastrupljene reke … vendar se polucija oziroma obremenjevanje okolja odraža v večih stopnjah:

1.    Izbira materialov. 

Materiali, ki jih izbere oblikovalec, so ključnega pomena. Določeni izbrani materiali zastrupljajo ozračje in izrabljajo nenadomestljive naravne vire. Oblikovalčeva odločitev, da uporabi plastične, penaste materiale za ceneno embalažo, ki se jo po uporabi zavrže (npr. embalaža za hitro prehrano), škodi okolju in ozonskim plastem. Kar ne pomeni, da naj se sploh ne počne ničesar, temveč naj se oblikovalec skuša zavedati, da ima lahko vsaka izbira in dilema pri njegovem delu, obsežnejše in daljnosežnejše ekološke vplive.

2.    Procesi izdelovanja.

Na oblikovanje se nanašajo naslednja vprašanja: Ali obstaja karkoli v procesu oblikovanja, kar bi lahko ogrozilo delovni prostor ali delavce kot so npr. strupeni hlapi ali radioaktivni materiali? Ali so v procesu tovarniške izdelave prisotne snovi, ki zastrupljajo zrak preko tovarniških dimnikov kot npr. izpusti, ki povzročajo kisli dež? Ali odplake iz tovarn pronicajo v zemljo in zastrupljajo kmetijska zemljišča ali še slabše, ogrožajo podtalnico?

3.    Embalaža izdelkov. Z nadaljnjimi ekološkimi izbirami se oblikovalec sooča ob razvijanju embalaže, v kateri se izdelki transportirajo, prodajajo in distribuirajo.
 
Penaste plastične mase, ki predstavljajo akutno grožnjo ekološkemu ravnovesju, oblikovalci uporabljajo za zaščito občutljivih izdelkov.
Tudi mnogi drugi materiali vsebujejo strupene snovi in škodljivo vplivajo na ozračje. Pri različnih fazah embaliranja je pomembno, da upoštevamo materiale in metode, kar je bistveno za ekološko zavedno oblikovanje.

4.    Končni izdelki.

Odkar se pri proizvodnji večine industrijskih ali uporabniških izdelkov izrabljajo nenadomestljive surovine, predstavlja preobilica stvari na tržišču veliko ekološko grožnjo. Tipičen primer so zahodna Evropa, Kanada, Japonska in ZDA, ki npr. ponujajo kupcem preko 250 različnih kamer, katere se minimalno razlikujejo ali pa so identične in so le drugače poimenovane. Izbira zahodnih potrošniških izdelkov je nadvse izumetničena, ne prikazuje realnega stanja. Mnogi drugi izdelki  pa predstavljajo neposredno grožnjo okolju.

5.    Transport izdelkov.

Transport materialov in izdelkov nadalje prispeva k onesnaževanju z izgorevanjem fosilnih goriv in s potrebo po uporabi celotnega kompleksa cestnega omrežja, železnic, letališč in depojev … Transportira se tako od obrata do tovarne, od tovarne do distribucijskega centra, od tam do trgovin in celo do končnega uporabnika.

6.    Razsipavanje, odpadki.

Mnogi izdelki lahko po končani uporabi negativno učinkujejo. Povprečna družina v tehnološko razvitih deželah odvrže letno med 16 do 20 ton smeti in odpadkov. Pri tem ne gre le za hazard z okoljem, ampak za gromozansko zapravljanje materialov, ki bi se lahko odgovorno reciklirali.
Z odgovornim oblikovanjem lahko preprečimo negativne vplive na okolje in vnaprej predvidimo morebitne neugodne posledice, ki bi jih utegnilo povzročiti naše delo.

Kot pravi John Thackara : »Če si lahko izoblikujemo svojo pot v težave, si jo lahko oblikujemo tudi ven                           > Oblikovanje za družbo, 1. del - Oblikovanje za prihodnost in oblikovalska dela kot del širše slike družbe in okolja
                          


(Vsebina je bila prvotno objavljena na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pri predmetu Razvoj in teorija oblikovanja, 2014)

Viri:
  • Victor PAPANEK, The Green imperative : natural design for the real world, New York 1995, str. 29 - 32
  • John THACKARA, In the bubble : designing in a complex world, London 2005

Ključne besede: oblikovanje design oblikovalec designer družba oblikovanje za družbo teorija oblikovanja prihodnost sedanjost ekologija odpadki polucija Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ni boljšega časa, kot je sedanji.

(John Kalench)