Oftalmozaver - očesni kuščar

Oftalmozaver - očesni kuščar

17.09.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Fosile oftalmozavrov so našli v Evropi, Severni Ameriki ter Argentini. "

 

Oftalmozavri so bili morski plenilci v srednji oz. pozni Juri, ki so spadali v družino ihtiozavrov. Znani so bili predvsem po velikanskih očeh.

Njihovo oko je bilo eno največjih očes živalskega sveta in ravno to je bila njihova prednost, saj so dobro videli tudi skozi motno globoko morsko vodo. Okoli očesa so imeli trden obroč iz kosti, ki je ščitil ta gromozanska očesa.

Njihova konstrukcija telesa je spominjala na delfina, dosegli so tudi 6 m dolžine. Sprednje plavuti so bile bolj razvite, kot zadnje, veliko nalogo pri plavanju pa je imel rep, ki je deloval kot propeler. Dolga čeljust je bila brez zob, prehranjevali so se predvsem z ribami in lignjem podobnimi živalmi.
 
Fosile oftalmozavrov so našli v Evropi, Severni Ameriki ter Argentini. 


Ključne besede: dinozavri prazgodovina oftalmozaver očesni kuščar kuščarji veliko oko arheologija znanost živali fosili morski plenilci ihtiozaver Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend