Oftalmozaver - očesni kuščar

Oftalmozaver - očesni kuščar

17.09.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Fosile oftalmozavrov so našli v Evropi, Severni Ameriki ter Argentini. "

 

Oftalmozavri so bili morski plenilci v srednji oz. pozni Juri, ki so spadali v družino ihtiozavrov. Znani so bili predvsem po velikanskih očeh.

Njihovo oko je bilo eno največjih očes živalskega sveta in ravno to je bila njihova prednost, saj so dobro videli tudi skozi motno globoko morsko vodo. Okoli očesa so imeli trden obroč iz kosti, ki je ščitil ta gromozanska očesa.

Njihova konstrukcija telesa je spominjala na delfina, dosegli so tudi 6 m dolžine. Sprednje plavuti so bile bolj razvite, kot zadnje, veliko nalogo pri plavanju pa je imel rep, ki je deloval kot propeler. Dolga čeljust je bila brez zob, prehranjevali so se predvsem z ribami in lignjem podobnimi živalmi.
 
Fosile oftalmozavrov so našli v Evropi, Severni Ameriki ter Argentini. 


Ključne besede: dinozavri prazgodovina oftalmozaver očesni kuščar kuščarji veliko oko arheologija znanost živali fosili morski plenilci ihtiozaver Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne