Okrasne trave

Okrasne trave

15.04.2009 | Avtor: Matevž Likar
"Okrasne trave združujejo več družin rastlin (v glavnem Poaceae in Cyperaceae), zaradi česar med njimi najdemo predstavnike prilagojene na skoraj vsako rastišče. Prav tako pester pa je tudi razpon velikosti posameznih rastlin, ki se razteza od nizkih trajnic pa vse do pravih orjakinj. Med slednje spadata pampaška trava (Cortaderia selloana) in orjaška bodalica (Stipa gigantea). "

Okrasne traveOkrasne trave in njim podobne rastline kot npr. šaši (Carex) so pogost element v sodobnih vrtovih, saj se krasno podajo k zelnatim trajnicam. Njihovi črtalasti listi in elegantna socvetja tvorijo prijeten kontrast širokim listom trajnic. Poleg tega pa okrasne trave s svojimi v vetru zibajočimi se poganjki dodajo vrtu tudi nekoliko dinamičnosti.

Nekaj za vsak vrt

Okrasne trave združujejo več družin rastlin (v glavnem Poaceae in Cyperaceae), zaradi česar med njimi najdemo predstavnike prilagojene na skoraj vsako rastišče. Prav tako pester pa je tudi razpon velikosti posameznih rastlin, ki se razteza od nizkih trajnic pa vse do pravih orjakinj. Med slednje spadata pampaška trava (Cortaderia selloana) in orjaška bodalica (Stipa gigantea). Različne sorte pampaške trave lahko zrastejo do 3 m visoko, medtem ko je bodalica sicer nekoliko nižja, vendar požene do 2,5 m visoka srebrna socvetja, ki počasi preidejo v zlato barvo. Precej pester je nabor okrasnih trav za sredino in ospredje grede. Med temi nekoliko nižjimi sorodniki najdemo kitajski miskant (Miscanthus sinensis), rušnata masnica (Deshampsia cespitosa), perjanka (Pennisetum alopecuroides) in še številne druge, ki jih zaradi majše velikosti lažje vključimo v zasaditve na manjših vrtovih. Med travami pa najdemo tudi nizke trajnice, ki jih lahko gojimo celo v loncih in koritih. Najpogostejši gojeni vrsti sta bilnica (Festuca glauca) in japonski šaš (Carex oshimensis). Obe sta zimzeleni, zaradi česar dajeta zasaditvi strukturo tudi pozimi.

Nega

Okrasne trave ne potrebujejo skoraj nobene nege, zaradi česar so priljubljene tako na vrtovih ljubiteljev kot tudi pri ljudeh, ki ne želijo delu na vrtu nameniti veliko časa. Vse kar potrebujejo je močan rez spomladi, s čimer odstranimo vse odmrle poganjke prejšnjega leta. Z rezom ne hitite, ker bodo poganjki okrasnih trav polepševali vaš vrt še dolgo v jeseni. Pri zimzelenih predstavnikih je dovolj, da odstranimo samo posušena cvetna stebla.

 Okrasne trave


Kombiniranje trav

Na sončnem delu vrta si lahko omislite naraven vrt v stilu travnika, ki ga enostavno ustvarite s kombiniranjem okrasnih trav in zelnatih trajnic. Za ozadje izberite visoke trave kot je npr. kitajski miskant. Kitajski miskant najdete v številnih različicah, ki imajo pogosto tudi večbarvne liste. Kultivar 'Cabaret' ima bele liste z zelenim robom, medtem ko pri kultivarju 'Zebrinus' svetle proge potekajo pravokotno na list. Poleg miskanta posadite še šašuljico in proso.

Pri slednjem lahko izberete kultivarje, ki imajo jeseni rdeče obarvane liste in jih kombinirate z rdečkastimi cvetovi hermelike za barvito jesen. V osrednji del gred posadite poleg bodalice še možino, ki bo s svojimi cvetovi in listi ostrega videza prekrasen kontrast mehkejšim oblikam okrasnih trav.

Za nekoliko bolj moderno zasaditev pa uporabite kombinacijo nižjih okrasnih trav in na kroglo pristriženih grmičkov pušpana. Ostre oblike na kroglo oblikovanih grmovnic bodo omilili in nekoliko zabrisali povešavi listi trav. Izberite ovsiko, katere kovinsko modri listi bodo ustvarili tudi barvni kontrast. V zasaditev dodajte še enakomerno razporejene posamične luke, ki bodo dvigovali svoja prekrasna ornamentalna socvetja nad zasaditev.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Ključne besede: Matevž Likar okrasne trave trata travinje vrt vrtnarjenje grede šaši zasaditve Grenko sladka mikropoezija
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naredite lahko, kar je ustrezno, in kar si želite. Recite si: 'Ti lahko. Ti boš. Ti moraš.' Ko boste to spoznali, bo vse drugo enostavno.

(Orison Swett Marden)