Zimski okras vrta

Zimski okras vrta

21.11.2018 | Avtor: Matevž Likar
"Zimzelene rastline igrajo tako na zimskem vrtu najpomembnejšo vlogo, saj mu dajejo strukturo in vertikalno razgibanost. Brez njih bi se vrt spremenil v turobno dvodimenzionalno ploskev. Še posebej privlačni so zimzeleni grmi, ki pozimi poženejo tudi cvetove. "

Čeprav se dnevi krajšajo in napovedujejo zimski počitek, ni potrebno, da povsem pozabimo na vrt. Posamezne dele vrta lahko z nekaj truda spremenimo v zanimive kotičke, ki bodo privlačili poglede vse do marca.

Večina trajnic prezimi pod zemljo, kar pomeni, da za vzdrževanje strukture vrta potrebujemo rastline, ki ohranijo svoj obliko tudi v zimskem času. Zimzelene rastline so očitna izbira, pri čemer lahko pri nekaterih najdemo poleg zeleno obarvanih listov tudi raznobarvne jagode ali cvetove (npr. Viburnum tinus).

Zimzelene rastline igrajo tako na zimskem vrtu najpomembnejšo vlogo, saj mu dajejo strukturo in vertikalno razgibanost. Brez njih bi se vrt spremenil v turobno dvodimenzionalno ploskev. Še posebej privlačni so zimzeleni grmi, ki pozimi poženejo tudi cvetove.

Večina ljudi vse do pozne jeseni skoraj ne opazi oljkovca (Eleagnus x ebbingei), medtem ko se pozimi ne morejo prenaužiti njegovih prijetnih dišav. Oljkovec posadite blizu poti, po katerih se redno sprehajate, kar vam bo dalo veliko priložnosti, da uživate v njihovih dišavah.


Nepozebnik


 Namesto oljkovca lahko posadite tudi nepozebnik (Hamamelis), farerovo brogovito (Viburnum farreri) ali dišeči kovačnik (Lonicera fragrantissima), ki bodo prav tako razširjale svoje vonjave po vašem zimskem vrtu.

JasminPrekrasna zimzelena rastline je tudi facija (Fatsia japonica). Rastlina požene čudovite arhitekturne liste, ki pridejo prav tudi v aranžiranju cvetov. Jeseni se jim pridružijo se kroglasta socvetja majhnih kremastih cvetov, ki nekoliko spominjajo na cvetove bršljana.

Pri večini rastlin, ki cvetijo pozimi, najdete cvetove, ki so nekoliko manjši od cvetov njihovih poletnih sorodnikov. Nikakor pa jim ne manjka tudi živahnih barv.

Cvetovi zimskega jasmina so obarvani živo rumeno in pričarajo pomladno sonce tudi sredi zimske sivine. Jasmin posadite ob klop ali zid, na katerega bo naslanjal svoje povešave poganjke.

Na manjših vrtovih posadite grmičke skimije. Poskusite s sorto 'Rubella', ki ne bo pognala rdečkastih plodov (gre za moško rastlino), temveč bo nad svojimi zimzelenimi listi odprla piramidasta socvetja polna majhnih rožnatih cvetov.
V kolikor si zaželite pozimi cvetoče vzpenjavke, je prava izbira srobot Clematis cirrhosa var. purpurascens 'Freckles'. Gre za prekrasen zimzelen srobot, ki bo zacvetel s čašastimi 2-3 cm velikimi kremastimi cvetovi, posejanimi z rožnatimi pegami.

Trajnice

V okras pozno jesenskemu ali zimskemu vrtu so lahko tudi »poletne« trajnice, ko jih prekrije srebrna prevleka slane. Dokler ne bodo postale neurejene in boste začutili, da jih morate sedaj resnično odstraniti, pustite okrasne trave, in cvetna stebla trajnic kot npr. slamnika (Echinacea purpurea) neporezana. Prve slane jih bodo spremenile v prave male mojstrovine.
Med trajnicami pa najdemo tudi številne, ki bodo cvetele še proti koncu leta ali celo preko celotne zime.

ZvončkiPoleg krizantem, ki se ponovno vračajo v veljavo, lahko izbirate tudi med resjem, astrami, ciklamami in mačehami. Posadite jih ob poteh, da popestrijo vaš prihod domov. V loncih ob vhod v hišo bodo še posebej na očeh, zaščitena lega pa bo podaljšala čas cvetenja. Prekrasno se podajo tudi na sončno teraso.

Pod grmovnice in drevesa pa zasadite črni (Helleborus niger) in vzhodni teloh (H. orientalis).

Prvi bo zacvetel v beli barvi, medtem ko bodo orientalski telohi obarvali gredo v različne odtenke škrlatne in rožnate barve.

Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na zgodnje čebulnice kot so npr. zvončki in žafrani. Posadite jih na trati ali pod drevesi, kjer bodo njihovi cvetovi tvorili pisane preproge.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)Ključne besede: Matevž Likar cvetje cvetenje čebulnice spomladi pomladanske rastline vrt cvetoče grede vrtnarjenje zimski okras zimzelene rastline  Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Priročnik za vizualiziranje
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser