Polži

Polži

12.09.2008 | Avtor: Matevž Likar
"Za uspešno zatiranje polžev je potrebna kombinacija različnih tehnik. Najprej na vrtu odstranite vse, kar bi lahko polžem služilo kot skrivališče npr. deske, kamni in opeke. V bližini skrivališč, ki jih ne morete odstraniti (npr. nizke veje žive meje, grede s pokrovnicami, lesene terase, itd.) redno nastavljajte pasti, saj se bodo polži koncentrirali predvsem v bližini teh pribežališč. "
Polži spadajo med najbolj trdovratne in nezaželjene škodljivce na vrtu, kar potrjujejo tudi številne ankete med vrtnarji, na katerih se vsako leto polži uvrstijo med sam vrh škodljivcev.

Znaki prisotnosti in objedanja

Polži so najbolj aktivni ponoči ali ob oblačnem in vlažnem vremenu. Pred sončno pripeko se radi skrijejo v vlažna in senčna skrivališča, njihovo prisotnost pa izdaja samo srebrna slinasta sled, ki jo puščajo za seboj.

Prehrana polžev je cela vrsta različnih rastlin kot tudi razkrajajoč se rastlinski material. Na rastlinah z objedanjem povzročajo nastanek nepravilno oblikovanih lukenj z gladkimi robovi. Najraje objedajo mlade rastlinice in liste, vendar se pogosto spravijo tudi nad plodove (kot npr. jagode).

Zatiranje

Za uspešno zatiranje polžev je potrebna kombinacija različnih tehnik. Najprej na vrtu odstranite vse, kar bi lahko polžem služilo kot skrivališče npr. deske, kamni in opeke. V bližini skrivališč, ki jih ne morete odstraniti (npr. nizke veje žive meje, grede s pokrovnicami, lesene terase, itd.) redno nastavljajte pasti, saj se bodo polži koncentrirali predvsem v bližini teh pribežališč.

Same po sebi pa pasti ne bodo dovolj, da zmanjšate število polžev, v kolikor imajo ti na voljo dovolj hrane, skrivališč in vlage. Vlago boste na vrtu znižali tako, da namesto škropljenja uporabljate kapljične namakalne sisteme, ki v primerjavi s škropilniki namakajo manjše področje tal.
V kolikor imate še posebej velike težave zaradi objedanja polžev, lahko bolj občutljive vrste rastlin (bazilika, solata, jagode, fižol, funkije, ostrožniki in dalije) nadomestite z bolj odpornimi rastlinami (begonija, kalifornijski mak, fuksija, krvomočnica, nedotika, sivka, rožmarin in žajbelj). Neobčutljive so tudi okrasne trave in lesne rastline.

Odstranjevanje

Najenostavneje je, da polže sproti nabirate, pri čemer lahko v bližino rastlin, ki kažejo znake objedanja nastavite kakšno desko, pod katero se bodo polži skrili pred pripeko, vi pa jih boste potem enostavneje našli. Uporabite lahko tudi bakrene trakove, s katerimi obdate rastline in jih tako zaščitite pred polži.

Uporabite lahko tudi pasti kot npr. kozarci s pivom, vkopani v tla ali pa kemične pripravke, ki jih bodisi v obliki zrnc posipate po tleh ali pa z njimi premažete lonce in obrobe gredic.

Nikoli pa ne uporabljajte za zatiranje kuhinjske soli, saj boste zviševali slanost tal, kar lahko prinese več škode kot koristi.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar  cvetje  polži  škodljivci na vrtu  vrt  vrtnarjenje Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ljubiš rožo, je ne odtrgaj. Kajti, če jo utrgaš, umre in ni več tisto, kar ljubiš. Če torej ljubiš rožo, jo pusti, naj cveti. Ljubezen ni, ko si lastiš. Ljubezen je, ko ceniš.

Osho