Prihodnost rib ogroža zmanjševanje kisika v vse toplejših oceanih

Prihodnost rib ogroža zmanjševanje kisika v vse toplejših oceanih

21.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Zmanjševanje kisika v naših oceanih ogroža morsko življenje in lahko negativno vpliva na prilagajanje življenjskega prostora in navade morskih živali. Življenje bo za morska bitja  postalo oteženo, kot tudi za nas, ki smo v veliki meri odvisni od njih.

Raven kisika se je znižala za 2%, v le 50 letih. Podatek je razkrila študija, ki jo je opravil nemški morski raziskovalni center Geomar Helmholtz. Največ kisika se je zmanjšalo v Tihem oceanu, medtem, ko arktične vode še niso tako ogrožene.

Morske zaloge kisika ogroža globalno segrevanje ozračja in sicer na dva načina. Toplejša voda ne vsebuje toliko kisika kot hladna, zato se ob segrevanju oceanov kisik reducira. Prav tako je topla voda redkejša, kar pomeni, da se zgornja plast vode, ki je bogatejša s kisikom, ne more potopiti in krožiti.

Ribe bodo zaradi zmanjšane količine kisika manjše, njihova rast se bo upočasnila, manj bo tudi ribjih potomcev. Močno ogrožene bodo večje ribe, ki se zadržujejo v globinah, morski psi, tuna, mečarice, saj bodo omejene na življenje v ozkih pasovih na površini morja, kjer bo tudi njihov plen. To lahko negativno vpliva na konkurenco pri hranjenju in posledično spremembe v obnašanju rib. Ker se bodo ribe zadrževale ob gladini, bodo lahek plen tudi za ribiške ladje, kar bo še dodatno ogrozilo populacije rib.

Takoj je potrebno regulirati izpuste toplogrednih plinov, drugače se bodo vse bolj in bolj kazale negativne posledice 50 letne industrije, na naš planet.

Foto: By Tiago Fioreze - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6111892
Ključne besede: ekologija oceani morje ribe kisik ogroženost toplogredni plini segrevanje ozračja morsko življenje morske živali podnebne spremembe Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Izobrazba ni le priprava za življenje; izobrazba je življenje.

John Dewey