Ravnanje trate

Ravnanje trate

26.09.2013 | Avtor: Matevž Likar

Na vsaki trati se s časom pojavijo udrtine in hribčki, ki zmotijo lepo gladko zeleno površino. Seveda se lahko odločite, da jih enostavno ignorirate, vendar te nepravilnosti motijo hojo in hkrati tudi enakomerno rast travnih bilk, kar vodi v slabši izgled celotne trate.
Vzrok za nastanek teh nepravilnosti je lahko precej različen. Pri na novo položeni travni ruši oz. sejani trati, lahko pride do neenakomernega posedanja tal, če tla niso bila ustrezno steptana. Mehkejši deli tal se bodo tako bolj posedli kot nekoliko čvrstejši deli in ustvarili nepravilnosti v trati. Do enakih težav lahko pride tudi v primeru, če obstoječo okrasno ali zelenjavno gredo spremenimo v trato. Grede so navadno precej bolj zrahljane od pogostega okopavanja in dodajanja komposta kot pa trata, ki jih obdaja.

Nepravilnosti pa se lahko oblikujejo tudi na starejših tratah. V tem primeru so navadno posledica različne rasti različnih vrst travnih bilk. Različne širokoliste trave sčasoma navadno oblikujejo blazinaste skupke, ki dvignejo trato, medtem ko lahko drobnoliste trave lepo kosimo. Poleg strukture tal lahko torej tudi rast trate same povzroča nastanek nepravilnosti.

Kako odpravimo težavo?

Najenostavnejši način za preprečevanje nastanka nepravilnosti v trati je, da redno dodajate substrat, ki ga natresete po površini trate. Substrat nato s pomočjo metle enakomerno pometite med travne bilke. Za substrat uporabite zelo drobno prst kot jo uporabljajo pri vzgoji trate. Lahko pa ustrezen substrat pripravite tudi sami. Za ta namen uporabite ostanke stare trate, ki jo pustite, da bo povsem razpadla. Tako boste dobili odlično mešanico prsti in organske snovi. Po nanosu substrata tega dela trate nekaj dni ne uporabljajte.

Z rednim dodajanjem substrata v spomladanskem in jesenskem času boste poskrbeli, da bodo nepravilnosti v trati povsem izginile. Večje luknje bodo morda potrebovale nekaj več časa oz. pozornosti, vendar se bodo slej ko prej tudi te povsem zapolnile in izravnale.
Nekoliko več dela bo potrebnega le pri največjih vdolbinah in hribčkih. Pri teh boste morali previdno dvigniti travno rušo in z lopato ali motiko dodati oz. odstraniti del prsti pod travo. Na ta način boste lahko nivo tal prilagodili okoliškemu. Travno rušo nato previdno namestite na obdelano mesto. Ta poseg boste najlažje izvedli, če boste travno rušo izrezali v enako velikih kosih.
Nepravilnosti, ki nastanejo zaradi različne rasti travnih bilk pa boste najbolje odpravljali z rednim odstranjevanjem odmrlega rastlinskega materiala.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje trava zaščita zelenjavna greda trata travne bilke zelena površina nepravilnosti tal Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
V mestece na robu hriba tokrat pride gospa Poletje. Gospa Poletje je druga od štirih sester ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser