Rastline za terase

Rastline za terase

11.08.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Uporabite največja korita in lonce, ki jih še dovoljuje prostor. Rastline vam bodo še kako hvaležne za vsak dodaten volumen tal, ki jim ga boste namenili. "

Nimate prostora za rastline, ker ves vaš vrt zajema izključno tlakovana terasa? Vrt brez prostora za rastline ne obstaja. V kolikor na vašem vrtu ni nikjer prostih tal, jih lahko naredite sami. Na vrt postavite lonce, korita in dvignjene grede. Pri tem se splača investirati v dražje in večje lonce in korita, saj boste lahko vanje posadili širšo paleto rastlin, hkrati pa se ne bodo izsuševali tako hitro kot manjši lonci.

Zasaditev za terase

Pri ozelenitvi teras je nujno narediti vsaj osnoven načrt postavitve korit in kasneje še načrt zasaditve. Z nekaj načrtovanje si lahko hitro uredite prijeten kotiček, ki spominja na počitnice ob Sredozemlju. Sredozemske rastline so odlična izbira za lonce in korita, saj v njih redko pride do prekomernega zastajanja vode. Izberite glinene lonce, ki so odporni na zmrzal in jih razpostavite okrog mesta za sedenje.

Vanje posadite mešanico zimzelenih in listopadnih oz. zelnatih rastlin, s čimer si zagotovite razgibano zasaditev preko celega leta. Ob večje lonce in korita postavite še manjše lonce, ki jih zasadite z enoletnicami, čebulnicami in dišavnicami. Tako boste dodali še nekaj dodatne barve in čudovite arome sredozemskih začimbnic. Slednje lahko posadite tudi med same tlakovce tako, da odstranite posamezen tlakovec in luknjo napolnite z zemljo za začimbnice. V te žepke zemlje posadite npr. blazinasto rastočo materino dušico.

Za osredno rastlino zasaditve postavite oljko, ki bo jasno izražala sredozemski karakter vrta. Za bolj hladna področja izberite prezimno trdnejše drevo, pri čemer lahko daste poudarek lepoti lubja, ki bo še posebej prišlo do izraza v zimskem času, ko je na vrtu precej manj barvitosti. Izmed zimzelenih grmovnic, ki bodo dajale strukturo, posadite rožmarin in pušpan.

Prvi bo pognal prekrasno dišeče pokončne poganjke, medtem ko lahko pušpan oblikujete v lične krogle. Med zelnatimi trajnicami izberite kaduljo (Salvia nemorosa 'Ostfriesland') in verbeno, ki bosta poleti pognale vijoličasto modre cvetove. Za pridih eksotičnosti in prekrasne cvetove posadite na vrt tudi nekaj afriških lilij (Agapanthus africanus). V kolikor bi želeli bolj prezimno trdne čebulnice, lahko afriško lilijo nadomestite tudi z okrasnimi luki kot je npr. Allium christophii.

Nekaj točk za uspeh

Za uspeh na tlakovanih površinah je potrebno upoštevati nekaj preprostih smernic:

1. Uporabite največja korita in lonce, ki jih še dovoljuje prostor. Rastline vam bodo še kako hvaležne za vsak dodaten volumen tal, ki jim ga boste namenili.

2. Za lep in usklajen učinek, si vzemite čas in svoj vrt najprej uredite na listu papirja, šele nato pa se napotite v trgovino.

3. Ne pozabite preračunati koliko substrata potrebujete za vaša korita ali dvignjene grede, da se ne boste neprestano vračali po še eno vrečo.

4. Preverite, da lahko enostavno zalijete vsako izmed korit. Najbolje je, če je v bližini vodovodna pipa. V nasprotnem primeru premislite, ali se vam ne splača investirati tudi v sistem za zbiranje deževnice.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar cvetje tla sušna tla terase pobočja rastline za pobočja skalnjaki rastišče zasaditve vrt in vrtnarjenje okrasno drevje okrasno grmovje okrasne rastline dvignjene grede korita Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Grenko sladka mikropoezija
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka