Robert Gibbings: irski avtor in ilustrator

Robert Gibbings: irski avtor in ilustrator

20.12.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Stari poglavar, Tui Malila, je nekoč zrl kapitanu Cooku v oči. Prav kapitan Cook ga je leta 1777 prinesel na Tongo. /.../ Tui Malila je danes star, njegov pogled je zamegljen. /.../ Če ne bil želva, bi bilo vse zares nenavadno. (Iz knjige Preko koralnih grebenov in daleč stran)"

Robert Gibbings
(1889-1958) je bil irski avtor in ilustrator. Med njegova najbolj znana dela spadajo izjemni lesorezi s tematikami iz podvodnega živalskega sveta. Njegov živahen slog je umetnost lesoreza priljubil širši množici. Leta 1919 je ustanovil Združenje lesorezcev. Leta 1924 je kupil založbo Golden Cockerel, pri kateri je v le nekaj letih izdal več kot 70 avtorskih knjižnih del. Po letu 1936 je na Univerzi Reading pričel predavati tipografijo, knjižno produkcijo in ilustracijo.  


Njegovi lesorezi so izhajali v njegovih avtorskih knjigah in slikanicah, predvsem v knjigah o potovanjih in naravoslovju.

Robert Gibbings, knjižna ilustracija


Ljubitelj morja in morskega življenja je najraje upodabljal lepoto podvodnega sveta. Med leti 1930 in 1940 je dvakrat obiskal Bermudsko otočje, kjer je narisal skice podvodnega življenja na otoških koralnih grebenih. Kot zanimivost naj povemo, da je skice ustvaril pod vodo, opremljen s posebno podvodno opremo.Robert Gibbings, knjižna ilustracija


Ko ga je britanska založniška hiša Penguin najela, da napiše in ilustrira knjigo o potovanju, je Gibbings nekaj časa testiral različne tehnike, ki bi mu omogočale risanje pod vodo. Na ta način je želel ribe upodobiti v njihovem naravnem okolju. Sprva je uporabljal bakrene plošče, namenjene jedkanju. A mu je kolega predlagal boljšo tehniko. Predlagal mu je pole celuloida, posebne vodoodporne, papirju podobne snovi, na katero se ob obdelavi s smirkovim papirjem lahko riše s svinčnikom.


Tehnika se je izkazala za uspešno in leta 1938 so Gibbingsove podvodne ilustracije iz Bermudskega otočja in Rdečega morja izšle v knjižnem delu "Modri angeli in kiti".


Svoje knjige je napisal, ilustriral in jih tudi sam oblikoval. V svojem življenju je ustvaril in soustvaril več kot 300 knjižnih del.


Nekaj knjižnih del:


Modri angeli in kiti (1938)

Sladka Temza teče mehko (1953)

Preko koralnih grebenov in daleč stran (1948)

Resnična zgodba o ljubezni na Tongi (1935)

Ključne besede: Robert Gibbings knjižna ilustracija irski ilustratorji lesorez avtor ilustracija ilustrator podvodna ilustracija avtorska slikanica založnik Penguin Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič za menoj, vse pred menoj, tako kot je vedno na cesti.

Jack Kerouac