Šentjanževo olje

Šentjanževo olje

23.07.2014 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Olje pridobivamo iz rumenih šentjanževih cvetov. Če med prsti stisnemo cvetni popek, se bo iz njega izločil rdečkast sok. Zato je tudi šentjanževo olje temno rdeče oz. temno oranžne ali vijoličaste barve. 

Kako pripravimo olje:

Večjo količino cvetov položimo v prazen kozarec od marmelade in prelijemo s kvalitetnim hladno stiskanim olivnim oljem. Zapremo in postavimo na sonce za 35 dni. Spodaj se bo naredila usedlina, zato kozarec vmes večkrat pretresemo. Po 35 dneh kozarec odpremo, s prsti iz cvetov iztisnemo preostali sok, ter olje precedimo v stekleničke ali v prazen steklen kozarec.

Olje hranimo v suhem in temnem prostoru, nikoli v hladilniku.

Olje deluje protivnetno na poškodovani koži in pospešuje celjenje. Pomaga pri revmatičnih obolenjih, opeklinah, strijah, herpesu, aknah, vaginalnih vnetjih,  vnetjih mišic in živcev, išiasu, želodčnih razjedah, ipd. ... Ni primerno za sveže rane!

Pri uporabi šentjanževega olja se je priporočljivo izgobati direktni izpostavljenosti soncu.

Če se odločimo za zdravljenje s šentjanževim oljem, se o tem posvetujmo z zdravnikom ali strokovnjakom.
Ključne besede: Šentjanževo olje Šentjanževka Hypericum perforatum zdravilne rastline Kneippova domača lekarna zdravje narava bio olje Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najvišje spleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim.

(Georg Matthew Adams)