Kako doma hranimo čaje, olja, posipe in izvlečke iz zdravilnih rastlin

Kako doma hranimo čaje, olja, posipe in izvlečke iz zdravilnih rastlin

16.02.2017 | Avtor: Sebastian Kneipp
Tinkture (izvlečki) in olja se morajo hraniti v steklovini, različni čaji in praški pa v trdnih papirnih vrečkah ali še bolje v škatlicah. (Če boste izdelali nove, naj bodo ovalne oblike in če bodo različnih velikosti, pazite, da bodo enakomerne, da bodo stale v vrsti kot vojaki. To vsakega razvedri, domača lekarna pa pridobi ugled – in ta ji tudi pripada.) Vse hranite na nekoliko hladnem, toda ne na vlažnem (da ne nastane plesen) in ne na preveč odročnem delu hiše!

Na vsako steklenico ali stekleničko, na vsako škatlico ali vrečko dajte točen in vsakomur berljiv napis vsebine. Najbolje je, da različna zdravilna živila na kateremkoli oddelku razdelite po abecedi. Kar se začne z a (npr. arnika) koraka na začetku; kar se začne z ž (npr. žajbelj), predstavlja konec vrste.

Predvsem naj bo v domači lekarni velik red. Vsak gost, ki tega doslej ni nikoli videl, mora takoj najti vsako stekleničko ali čaj. Vladati mora tudi velika čistoča. Na nobeni škatlici ne sme biti, ne bom rekel debelih sledi, temveč ne sme popolnoma nič prahu ležati. Na nobeni steklenici, posebno ne na steklenici olja, ne sme biti umazanije, ali oljnih madežev, kajti brezskrbno česani lasje visijo dol (in se lahko prilepijo na steklenico).

Nič ne onečasti hiše bolj kot nečistoča; bodite pozorni: predvsem po dveh stvareh presojamo – in sicer s popolno pravico in večinoma zelo resnično – celo hišo.  Če je ta urejena, potem človek sklene, je vse urejeno. Če ste neurejeni, pomeni: v tej hiši, v tem stanovanju so stanovalci res neurejeni ljudje.

Želite vedeti, kateri sta ti dve stvari? Imenujeta se: domača lekarna in stranišče.

(odlomek iz knjige >> Kneippova domača lekarna )

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Ključne besede: Sebastian Kneipp zdravilna zelišča tinkture naravna zdravila izkušnje z zdravilnimi zelišči nasveti rastline uspehi pri zdravljenju zelišča zeli zeliščarstvo zdravje iz božjega vrta zdravilstvo zdravljenje olja  Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi