Sojin sir - tofu, sejtan, riž, žita

Sojin sir - tofu, sejtan, riž, žita

12.11.2006 | Avtor: Ica Krebar
"V zamenjavo za meso imate sojin sir, tofu. Sojin sir je v kuhinji polnovreden nadomestek belega mesa."
Kaj pa meso?

V zamenjavo za meso imate sojin sir, tofu. Sojin sir je v kuhinji polnovreden nadomestek belega mesa. Lahko ga kuhate, pečete, pražite, miksate in delate iz njega razne namaze in prelive. V kombinaciji s sladkorjem in medom lahko pripravite sladke namaze; vendar to naj ne bo prepogosto, ker je tofu sam po sebi jin, kakor tudi sladkor in potem morate zelo paziti, da ga tako pripravljenega uporabljate v kombinaciji z ajdo, ali z močno jang jedmi.

Nabavite si lahko tudi prekajen tofu, ki je že tako pripravljen, da ga lahko kar jeste. To je zamenjava za različne sire in nadomestek za prekajeno meso.

PŠENIČNO MESO SEJTAN

kuharica za dušo in telo  Je nadomestek vsega temnega mesa: govedine, svinjine, itd. pripravljate ga lahko z istimi recepti in z vsemi dodanimi začimbami, kot ste prej delali z mesom. S tamari omako mu okus močno izboljšate. Čas priprave je zelo kratek, saj sejtan, ki ga kupite, je že kuhan in mu vi v bistvu dodate vaš dokončno izbrani okus.

ŽITA

Žita so razvojno na najvišji stopnji razvoja med rastlinami. Na splošno velja: na višji stopnji je rastlina, bolj primerna hrana je za človeka; za živali pa velja nasprotno: na višji razvojni stopnji je žival, bolj je njeno meso škodljivo za človeka.

RIŽ

Bel glaziran riž zamenjamo z rjavim, polnovrednim rižem,ki naj bi bil zelo pogosto na našem krožniku.
Riž vsebuje veliko mineralov, fosforja in kalija, malo manj magnezija, kalcija in železa, vitamina E in B. je zdravilna hrana pri težavah črevesnega in želodčnega katarja, tuberkuloze in bolezni pljuč. Blaži tudi premočne menstrualne krvavitve. Če hočete pregnati črevesne zajedalce, potem prežvečite pest surovega celega riža na tešče zjutraj. Vsak zalogaj morate prežvečiti najmanj stokrat in težave bodo kmalu izginile.

PŠENICA

Pšenica je enoletna rastlina iz družine trav in je pri nas najbolj cenjeno žito. Še vedno jo največ zaužijemo v obliki kruha, lahko pa jo kuhate, namakate in iz nje delate kalčke ter uporabljate v veliko receptih.
Pšenično zrno vsebuje najbolj bistvene prehrambene elemente, zato ga je človek izbral za osnovno živilo pri pripravi kruha.od mineralov ima največ fosforja, magnezija, kalcija in železa. Med vitamini je najpomembnejši vitamin A, predvsem za rast in razvoj mladega organizma. Vse vrednote pšeničnega zrna obdržimo samo v celostno zmleti moki, kajti v ovojnici je namreč hranljivih in zdravilnih snovi.

PROSO - PROSENA KAŠA

V preteklosti se je proso pri nas mnogo več uporabljalo,potem pa ga je moderna prehrana povsem izpodrinila iz našega jedilnika. S tem smo si nakopali veliko težav in bolezni. Redno uživanje prosene kaše krepi celotno telo. Počasi postaja zopet nepogrešljiva jed na naši mizi. Lahko jo pripravite tudi kot sladico, enolončnico ali samo kot prilogo ostalim jedem. Prosena kaša je edina jed, ki vsebuje kremenčevo kislino, ki je neobhodno potrebna za normalno rast naših las, kože in nohtov. Preprečuje bolezni ledvic in sečnega mehurja. Prosena kaša ima vibracijo modre barve in je zato zelo primerna jed za vse tiste, ki imajo težave s ščitnico.

Se nadaljuje >>> Ajda, ječmen, oves, rž, koruza

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ica Krebar  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  tofu  sejtan  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ena sama napaka zahteva sedem popravkov.

(Albert Einstein)