Ajda, ječmen, oves, rž, koruza

Ajda, ječmen, oves, rž, koruza

24.04.2020 | Avtor: Ica Krebar
"Oves je zelo zdravilno žito in se veliko uporablja za razna zdravljenja, čaje, itd. zdravilno deluje na bolezni ledvic, sečnega mehurja, sečnih kanalov, želodca, žolča, jeter, za čiščenje krvi, proti sladkorni bolezni in boleznim jajčnikov in maternice."


AJDA - AJDOVA KAŠA

Ajda po izvoru ni prava žitarica, ampak spada med zeljnarice, njeno trirobo zrno pa uporabljamo za moko, peko kruha, za dodatek drugim žitom, za pripravo žgancev in kot ajdovo kašo. V ajdi je veliko ogljikovih hidratov, beljakovin in rastlinskega olja. Od mineralov vsebuje kalij, kalcij, fosfor, natrij in železo. Pri vsem tem pa je ajda lahko prebavljiva in zato priporočljiva predvsem pri prehrani bolnikov. Ajda dobro vpliva na pospešeno delovanje jeter, proti prebavnim motnjam, boleznim želodca in proti visokemu krvnemu pritisku. Predvsem v zimskih mesecih je nujno potrebna, da imamo dovolj jang energije.

Kuhana v kombinaciji s proseno kašo ima poseben okus, čas kuhanja pa je pri obeh enak.


JEČMEN – JEČMENOVA KAŠA ali JEŠPRENJ

Ječmen je eno najbolj razširjenih in najbolj poznanih žit. Uporabljamo zrnje in otrobe in je enako hranljiv kot pšenica, vendar za prehrano še bolj zdrav zaradi nenasičenih maščobnih kislin. Zmanjšuje holesterol v krvi,česar ne zmore nobeno drugo žito. Bogat je z vitamini B in E slednjega ima največ od vseh žit. Je zdrav za krepitev organizma, proti staranju, proti boleznim grla in želodca, proti revmi in išijasu. Največkrat ga uporabljam v kombinaciji z rižem. Tako mi najbolj odgovarja. Ponavadi dam eno skodelico ječmenove kaše in dve skodelici riža.


OVES – OVSENI KOSMIČI

Oves je zelo zdravilno žito in se veliko uporablja za razna zdravljenja, čaje, itd. zdravilno deluje na bolezni ledvic, sečnega mehurja, sečnih kanalov, želodca, žolča, jeter, za čiščenje krvi, proti sladkorni bolezni in boleznim jajčnikov in maternice. Tudi ovsena slama je zdravilna. V kuhinji pa največkrat uporabljamo ovsene kosmiče za zagostitev različnih jedi, za pripravo raznih sladic, velikokrat pa jih pripravimo za zajtrk ali za malico prelite z vodo ali s čajem, z dodatkom raznega suhega sadja. Ravno pri ovsu se vidi malomaren odnos ljudi do priprave tako zdrave hrane. Oves je eno najbogatejših žit, a je dobesedno izključen iz človekovega jedilnika. Niti eno izmed drugih žit nima v sebi toliko elementov potrebnih za rast in zaščito organizma pred mnogimi boleznimi. Oves je bogat z minerali, med njimi je največ kalcija, fosforja, kalija, železa, bakra, cinka, mangana, natrija, magnezija, žvepla, joda, fluora in bora. Tako kot proso, imajo tudi ovseni kosmiči vibracijo modre barve in hranijo grleno čakro.
Ržena moka se največkrat uporablja kot dodatek pšenični moki za peko kruha. Rž skriva v sebi veliko zdravilnih sestavin. Ugotovljeno je, da ržen kruh v zelo kratkem času obogati kri z železom. Klice rži pa so izredno sredstvo za zdravljenje slabokrvnosti (anemije). Ugodno vpliva pri sladkorni bolezni, za izboljšanje krvi, proti težavam v meni, proti migreni in za izboljšanje delovanja živčnega sistema. Najboljši in najenostavnejši način za izboljšanje krvi je, da odstranite iz jedilnika bel kruh in ga nadomestite z rženim. Ržena kaša kuhana s suhim sadjem pa je najboljša za krepitev krvi.


KORUZA

Danes je koruza po pridelavi prvo žito sveta. Še na začetku tega stoletja osnovno živilo za ljudi, danes pa je predvsem hrana za živali. To je velika napaka, ker je koruza po biološki sestavi izredno bogata. Koruzno zrno vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in sladkor. V olju ki ga pridobivajo iz koruznih kalčkov je precej vitamina E in spada med najkvalitetnejša dietna olja. Za zdravljenje je najprimernejša priprava koruze v celem zrnju ali zmleta v polento redno uživanje preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, normalizira krvni pritisk in uravnava delovanje srčne mišice.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki


Ključne besede: Ica Krebar  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  ajda  ječmen  ječmenova kaša  ješprenj  koruza  oves  žita  zrnje  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Grenko sladka mikropoezija
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne bojim se neviht, kajti med nevihtami se učim krmariti svojo ladjo.

Louisa May Alcott