Strah pred staranjem in umetnost dolgega življenja

Strah pred staranjem in umetnost dolgega življenja

21.05.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Postarali se bomo vsi. Če bomo imeli srečo. Staranje ni slaba stvar. S staranjem, bomo dosegli modrost, z leti bomo dosegli čustveno stabilnost in se pomirili z življenjem.  A danes živimo v svetu, v katerem vladajo mladi. Velik problem postaja t.i. diskriminacija starosti (»ageism« - odpor do starosti).  

Dr. Gary Small opozarja pred odporom do starosti. V sodobni družbi bi si ljudje radi podaljšali življenje, hkrati pa izgledali mladi, tako dolgo kot se le da. K takšni mentaliteti pripomorejo tudi farmacevtske družbe, z eliksirji mladosti, pomlajevalnimi kremami, z iskanjem ključa do večne mladosti. Z vsem tem pa se je razvila tudi fobija do staranja, fobija pred starejšimi ljudmi.

Dr. Small poudarja, da morajo mladi  ljudje starejše jemati kot ljudi enake njim samim. In ko bodo dosegli to spoznanje do enakovrednosti, bo strah pred starostjo premagan, naravni proces pa ne bo več zanikan.

In kaj je skrivnost dolgega, vitalnega, mladostnega življenja? To se strokovnjaki in znanstveniki sprašujejo že mnogo let, mnogo desetletij. Raziskav, na to temo, je bilo mnogo. Eden najbolj znanih receptov za dolgo življenje naj bi bilo življenje brez stresa. Toda kaj točno pomeni življenje brez stresa?

Ljudje, ki so dejali, da ne živijo pod stresom, da življenje uživajo lagodno in se mladi upokojijo, so bili ljudje, ki so bili nagnjeni k temu, da umrejo v mlajših letih.  Na drugi strani so ljudje, pridni kot mravljice, delavni, pod vsakodnevnim pritiskom zaradi službe, projektov, hitrega tempa življenja. Ljudje pod vsakodnevnim stresom. Ljudje, ki so delali in živeli aktivno življenje. To so bili ljudje, ki so ostali zdravi in živeli dlje, je pokazala raziskava, ki je potekala zadnji dve desetletji v okviru kalifornijske univerze.

Kaj nam to pove? Malce stresa nobenemu ne škodi, nasprotno. Stres  je včasih celo dobra stvar. In mladost definitivno ni nekaj, česar bi se morali s strahom oklepati, temveč je pomembno v sebi razviti spoštovanje do vseh življenjskih obdobij. In s takšnim mišljenjem bomo lahko življenje zajemali z velikansko žlico in ga tako tudi živeli.

Povzeto po BBC

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: starost vitalnost umetnost dolgega življenja sreča delo moč tretje življenjsko obdobje Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Grenko sladka mikropoezija
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Inspiracija je skrivnosten blagoslov, ki se pojavi, ko se kolesa gladko vrtijo.

Quentin Blake