Strupenost lepega

Strupenost lepega

11.03.2017 | Avtor: Anton Komat
"Tudi otroci so že marketinško obdelani tržni segment, od lulanja v plenice pa vse do praga samostojnega vstopa v življenje. Domača ˝špajza˝ tako vse bolj postaja pravi pravcati kemični laboratorij, družinska kopalnica pa skladišče številnih in seveda ˝nujno˝ potrebnih pripomočkov za vsakdanjo nego. "

Zadnja desetletja smo priče hitrega naraščanja uporabe kemikalij, pripravljenih in embaliranih za domačo uporabo. Vsa ta silna ponudba naj bi nam olajšala vsakdan, nas razbremenila nepotrebnega fizičnega dela ali pa enostavno le povečala našo učinkovitost.

Agresivna propaganda kemične industrije nas vsakodnevno prepričuje o nepogrešljivosti in usodni nujnosti nakupa prav vsakega artikla:

˝Želite, da je Vaša keramika bleščeča? Torej kupite naše najnovejše čistilo Ultra Mega Polish!˝,
˝Vestna gospodinja postreže svoja jedila v sijočem servisu. To Vam zagotavlja naš pomivalni prašek Super Shine!˝,
˝Ujemite trenutke v zapeljivost Vaših las! Najboljša je naša kolekcija barv za lase Polyexotic Multiline!˝,
˝Vsak uspešen moški nosi brezhibno bele srajce! Pričarajte Vašemu možu uspeh s pralnim praškom Pro-Superman Green!˝

Uboga sodobna gospodinja je postavljena v sam center udara reklamne ponudbe, toda tudi moškim se ne piše kaj bolje. Oni so pač ciljna populacija za bolj mačo artikle. Saj vemo, avtomobili, vzdrževanje hiše, hobiji in drugi znani štosi.

Kaj pa otroci? Tudi otroci so že marketinško obdelani tržni segment, od lulanja v plenice pa vse do praga samostojnega vstopa v življenje.

Domača ˝špajza˝ tako vse bolj postaja pravi pravcati kemični laboratorij, družinska kopalnica pa skladišče številnih in seveda ˝nujno˝ potrebnih pripomočkov za vsakdanjo nego.

Zaradi vse večje osveščenosti potrošnikov postaja zelena usmeritev vse bolj predmet tržnih manipulacij, tako da v propagandnih spotih kar mrgoli zelene barve in okolju prijaznih tehnologij. Po tej poti smo dobili tudi okolju prijazne insekticide in razna inteligentna kemična orožja?!

Toda ni vse zlato, kar se sveti, pa četudi v privlačnih zelenkastih odtenkih!

Povprečen potrošnik je namreč zelo slabo poučen o vseh potencialnih nevarnostih, ki jim je izpostavljen,in tudi učinki predpisane državne kontrole in institucionalnega nadzora so dokaj omejeni. Posledica takega stanja je vrsta problemov, od nepričakovanih nesreč do zastrupitev, alergij in številnih drugih znanstvenih problemov.

(Odlomek iz knjige Zaton Prometejeve dobe / Anton Komat)

Priporočljivo branje >>> Knjige o ekologiji in varstvu okolja

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Anton Komat  ekologija  gensko spremenjena hrana  kemikalije  kemični bojevniki  kmetijstvo  pesticidi  vojna proti naravi  tehnološka orožja  zemlja  varstvo okolja  zastrupljanje okolja  fungicidi  herbicidi  insekticidi Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott