Trije beli strupi: bela sol, bela moka, beli sladkor

Trije beli strupi: bela sol, bela moka, beli sladkor

23.03.2017 | Avtor: Ica Krebar
"Tudi sladkor ob presnavljanju črpa iz našega telesa vitamine in minerale, ki so tako zelo potrebni za rast in obstoj zob, nohtov in las."
Prvi korak in sprememba v kuhinji naj bo v tem, da iz nje odstranimo tri bele strupe: belo sol, belo moko, beli sladkor. Zakaj?

BELA SOL

Zato, ker nerafinirana morska sol, sušena na soncu, vsebuje tudi magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod ...
Namizno belo sol pa rafinirajo in predelajo pri visoki temperaturi tako, da poleg natrija in klora ostanejo v njej samo še dodani kemični preparati za obstojnost. Kako si pomagati? Kupite grobo sivo morsko sol, sami si jo pražite približno deset minut na ne preveč močnem ognju. Potem jo zdrobite in hranite v zaprti stekleni posodi.

BELA MOKA

Vsi vemo, da je to v glavnem škrob, ki se ob presnavljanju v našem telesu veže na vitamine in minerale in na ta način povzroča ogromne izgube v telesu. Ko v telesu izčrpa zaloge vitaminov in mineralov, začne telo nepresnovljene viške te energije odlagati na določena mesta, s tem pa v našem telesu povzroča odvečno težo in različne blokade.

Belo moko zamenjamo s polnovredno pšenično moko, v katero je zmleto celostno zrno pšenice. Kajti naše telo v presnovi vedno rabi polnovredno rastlino in ne samo en del neke rastline. Če moko razvrednotimo in jo razdelimo na belo, črno in otrobe ter uživamo vsako sestavino posebej,potem je to ravno tako, kot bi jedli samo za en del telesa; recimo samo za nogo, ali samo za roko, ali za glavo itd.

BELI SLADKOR

Tudi z belim sladkorjem je ista stvar kot z belo soljo. V postopku rafiniranja ga absolutno očistijo in mu odvzamejo vse vitamine in minerale. Tudi sladkor ob presnavljanju črpa iz našega telesa vitamine in minerale, ki so tako zelo potrebni za rast in obstoj zob, nohtov in las. Kaj storiti?
Beli sladkor zamenjajte z rjavim. Še vedno je sladkor, a je manj prečiščen in zato bo v telesu povzročil manj škode. Kasneje, ko opustite tudi rjavi sladkor, ga zamenjajte z medom in čez čas zamenjajte med s še bolj naravnim ječmenovim ali riževim sladom, javorjevim sirupom ali s čim podobnim.

IN KAJ SEDAJ?

Nič ne bo narobe, če odstranite iz kuhinje tudi vegeto in razne kemično pripravljene dodatke.

S ČIM NADOMESTITI?

Najenostavnejše je, da jih zamenjate z naravno sojino omako tamari ali shoyu. To je naravna omaka, pripravljena po postopku fermentiranja soje in pšenice. Je blago pikantna, slana in da jedem prijeten okus.

Še ena glavna začimba obstaja. To je miso pasta. Kupimo lahko tri različne vrste: ječmenovo, riževo in sojino.
Ječmenov miso je blagih energij, zato se uporablja v prehodnih obdobjih, spomladi in jeseni. Rižev miso je zelo v ravnovesju in ga uporabljamo poleti, ker njegove energije hladijo organizem od znotraj navzven. Zato nam poleti zelo prija, ker nas hladi. Sojin miso, hatciho, je zelo jang, zato ga uporabljamo pozimi, saj takrat naše telo rabi veliko tople, jang energije.

Miso in tamari se v hrano dajeta vedno takrat,ko je že kuhana in ne vre več. Kajti to so dodatki, ki vsebujejo naravne žive bakterije, ki obnavljajo našo izumrlno črevesno floro. Če bi jih kuhali, bi te bakterije umrle in s tem ne bi nič pomagali. Kasneje, ko boste že na stari domači slovenski kuhinji, si boste več pomagali s kislim zeljem in kislo repo. Tudi zelje in repa dobro čistita naše telo in mu s tem pomagata do zdravja.

Se nadaljuje  >>>  Sojin sir - tofu, sejtan, riž, žita

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Ica Krebar  beli strupi  bela moka  energije  jin jang  kulinarika  makrobiotika  miso  prehrana  sol  sladkor  vegetarijanstvo  vegetarijanska  tamari  zdravje  kuharica za dušo in telo Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ta, ki si želi vrtnico, mora spoštovati njen trn.

Andre Gide