Valentinovo nekoč in danes

Valentinovo nekoč in danes

14.02.2024 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Valentinovo ima na Slovenskem dva pomena. Po starem izročilu se je ohranil pregovor » Sv. Valentin ima ključe od korenin«. Ta pregovor je naznanjal prva vrtnarska in kmečka opravila. To je bil tudi dan, ko so vinogradniki pričeli z delom na vinogradih (Valentin "ureže prvo trto"). Na ta dan praznujemo tudi praznik štrukljev.(STA) Podobno kot gregorjevo, so na nekaterih področjih Slovenije, tudi Valentinovo, označevali za prvi pomladanski dan in dan ko se ptički ženijo. Valentinovo je danes svetovno poznan praznik zaljubljencev. V Sloveniji se je valentinovo, kot praznovanje dneva zaljubljencev, pričelo praznovati šele v 90-ih letih prejšnjega stoletja. 

Sv. Valentin je živel v 3. stoletju.  Pretrpel je mučeniško smrt, usmrtili so ga okoli leta 269, v obdobju rimskega cesarja Klavdija II.  Sv. Valentin goduje 14. Februarja. Sprva so ta dan praznovali kot dan posta, v spomin Sv. Valentinu. V 14. Stoletju se je ta dan pričel uveljavljati kot praznovanje dneva zaljubljencev, in to sprva na področju Anglije in Francije.  Sv. Valentin je postal zaščitnik zaljubljencev. Ta dan je bil označen za dan ko se ženijo ptički. Zaljubljenci so si na ta dan izmenjavali pisemca in ljubezenska sporočila. Te voščilnice in razglednice so bile skrbno narejene, obrobljene s čipko ali okrasnim vzorcem. Fantje so se na ta dan imenovali za valentine, veljalo pa je tudi naslednje; prvi fant, ki ga na ta dan zagleda dekle, bo postal njen mož.

Po besedah etnologinje Bojane Rogelj Škafar so pred uveljavitvijo praznovanja valentinovega v Sloveniji, praznovali predvsem prihod pomladi. Na Štajerskem so tako ta čas izdelovali testene ptičke, ki so jih nato otroci iskali okoli hiš, ter jih pojedli. Zaljubljenci so priložnosti za obdarovanja takrat našli tudi na praznik svetih treh kraljev, ter na veliko noč. Tradicionalna ljubezenska darila so bila testeni kruhki, z imenom ljubljene osebe, ter velikonočne pisanice z ljubezenskimi izreki. Kasneje, v 19. Stoletju so se pojavile še svilene rutice ter okrašene skrinjice. (STA 13.2. 2009)

Konec prejšnjega stoletja, je valentinovo torej preplavilo tudi Slovenijo. Priložnost za praznovanje so izkoristili predvsem trgovci in obrtniki, ki so pričeli ponujati izdelke v obliki srca, izdelke okrašene s srci, skratka ponudba valentinovih src je široka. Čokolada, vrtnice, perilo, ipd. Nekateri se še spogledujejo s tradicijo in radi darilo izdelajo sami, drugim odgovarja darilo iz trgovine. Kakorkoli, ta dan je dan prijateljstva in ljubezni, ter težko pričakovanega dela na vrtovih in vinogradih.Več o ljudskem izročilu si lahko preberete >>> v knjigah, ki ohranjajo slovensko ljudsko izročilo

Pošljite Valentinove e- razglednice > Valentinove razglednice 14. februar >>> Valentinovo in Valentinove čestitke >>>
Valentinovo in zaljubljenci


Ključne besede: ljudsko izročilo valentinovo Sv. Valentin 14. februar ljubezen razglednice čipka darila obdarovanje pomlad vinogradništvo ljudski običaji etnologija pregovori svetniki  Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Izobrazba ni le priprava za življenje; izobrazba je življenje.

John Dewey