Velikanska ledena plošča se je odlomila od Antarktike

Velikanska ledena plošča se je odlomila od Antarktike

12.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Več kot tisoč milijard ton težka ledena plošča, velika 6000 kvadratnih kilometrov, se je odlomila od z. Antarktike.

S tem je nastala ena največjih ledenih gora, kar so jih kdajkoli opazili.Ledena plošča, nastanek razpoke, ledena gora
Znanstveniki so nastajanje in širjenje razpoke opazovali že več let. Razpoka se je od l. 2014 hitro širila. Dalj časa je bilo pričakovati, da se bo plošča odlomila od plavajoče ledene police, imenovane Larsen C.  Velikost odlomljene ledene plošče ocenjujejo na cca. 6000 kvadratnih kilometrov,.

Površina Antarktike se tako nesporno spreminja. "Preostanek ledene police bo s tem poslal najmanjši do sedaj," je dejal Adrian Luckman. "To je velika sprememba, zemljevide bo potrebno na novo narisati."

Po oceni znanstvenikov se zaradi odlomljene ledene plošče gladina vode ne bo bistveno dvignila. Vendar pa drugi predeli Antaktike s podobnimi ledenimi policami vsebujejo velikanske količine ledu. Znanstveniki se bojijo, da bi podobno lomljenje plošč iz ledenih polic lahko povrzočilo dviganje morske gladine. Kako hitro bi se to zgodilo, pa zaenkrat ostaja nejasno.Ključne besede: Antarktika ledena plošča ledena gora taljenje ledu globalno segrevanje dvig morske gladine led Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Grenko sladka mikropoezija
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nasmeh zgladi vse nejasnosti.

Herman Melville