Vetrnice na Volovji rebri še brez soglasja

Vetrnice na Volovji rebri še brez soglasja

03.01.2013 | Avtor: STA

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno na Volovji rebri, ki ga je Arso izdal aprila lani, temu pa naložilo, da o zadevi vnovič odloči. Soglasje je bilo tako razveljavljeno že četrtič.

Ministrstvo je z omenjeno odločbo razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Arso izdal aprila lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri, poudarjajo v društvu. Pritožba na odločitev ministrstva sicer ni mogoča, Arso pa bo o tej zadevi moral odločati že petič.

V DOPPS poudarjajo, da je tokratna odločitev ministrstva v zadevi Volovja reber pomembna novost. "Tokrat se je zgodilo prvič, da je že ministrstvo samo, kot drugostopenjski organ, razveljavilo nezakonito odločbo Arsa. Doslej je po tožbi DOPPS to vedno storilo šele upravno sodišče," so zapisali.

Odvetnik Tomaž Petrovič, ki zastopa društvo, ocenjuje, da je odločba ministrstva obsežna in pravno zelo kakovostno utemeljena. "Arsu daje jasna postopkovna navodila, kako mora odločati v prihodnje. Odločba vzbuja upanje, da bomo s strani agencije v devetem letu trajanja primera Volovja reber končno dočakali vsebinsko korektno in zakonito odločanje," je poudaril.

Po njegovih besedah odločba ministrstva pritrjuje vsem ključnim točkam pritožbe društva ter ugotavlja, da Arso pri izdaji okoljevarstvenega soglasja neupravičeno ni upošteval podatkov in študij, ki jih je v postopek posredoval DOPPS. Prav tako naj bi Arso napačno ugotovil dejansko stanje o prisotnosti varovanih vrst ujed na Volovji rebri in svojih ugotovitev, da naj vetrnice pticam ne bi škodovale, ni podprl z ustreznimi argumenti.Povzeto po 24ur.com

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: vetrnice vetrne elektrarne Volovja reber Arso Ministrstvo za kmetijstvo in okolje DOPPS okolje ptice Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne