Zimsko razvajanje z začimbami

Zimsko razvajanje z začimbami

07.12.2018 | Avtor: Tina Semprimožnik
"Začimbe, dehteča in aromatična zelišča so pravi darovi narave. Imele so pomembno vlogo pri vzponu nekaterih držav, bile so tudi motiv za odkritje Novega sveta. Zaradi preizkušene vloge v tradicionalni kuhinji je prav, da jim tudi danes pri našem vsakdanjem ustvarjanju za štedilnikom namenimo posebno pozornost."
Tudi vas daje mraz? Zima ravno v teh dneh najbolj škripa s svojimi zobmi, nas odeva v topla oblačila, rdeči nam lička in opominja, naj še posebej popazimo na svoje zdravje. Iz pisanih skodelic veje aroma čajev, kuhanega vina in drugih toplih blagodišečih napitkov, ki nam pocrkljajo čutila, prezeble roke in včasih tudi premraženo dušico. Eksotične arome pravih zeliščnih čajev in sladki vonji sadnih mešanic nas nežno božajo in bogato razvajajo.

Začimbe, dehteča in aromatična zelišča so pravi darovi narave. Imele so pomembno vlogo pri vzponu nekaterih držav, bile so tudi motiv za odkritje Novega sveta. Zaradi preizkušene vloge v tradicionalni kuhinji je prav, da jim tudi danes pri našem vsakdanjem ustvarjanju za štedilnikom namenimo posebno pozornost.

Zelišča v kuhinji dajejo jedem značilen vonj, aromo, nekatere jedi specifično obarvajo, jo vizualno popestrijo, spet druge jim dajejo poseben priokus. Ene so boljše sveže, druge izrazijo svoj polni vonj šele, ko so suhe. Nekatere dodajamo jedem na začetku kuhanja, druge proti koncu. Ene so nežne, druge skoraj napadalne... Vse pa v pravi meri naredijo jedi za naša čutila bolj barvite, nekako praznične. So odličen nadomestek sintetičnim industrijsko pripravljenim začimbnim mešanicam, ki imajo s pravimi začimbami le malo skupnega.

Naše babice so zelo dobro poznale čarobni svet dišav, saj so jim na svojih vrtičkih namenjale poseben prostor in jih skrbno negovale. Prav tako so poznale to dobro značilnost nekaterih začimb, da odganjajo insekte, te dišave so sejale med ustrezno povrtnino. Poznale pa so še eno njihovo posebno odliko - zdravilnost. Ni naključje, da ima večina začimb blagodejen vpliv na zdravje in telesno počutje. Od vsakodnevne uporabe začimb v naši kuhinji si seveda ne moremo obetati zdravljenja, so pa začimbe lahko naš zaveznik za ohranjanje zdravja.

Tudi če nimamo vrta, si lahko na terasi, balkonu ali okenski polici omislimo svoj zeliščni kotiček, njegov videz pa bo prijetna in dišeča dekoracija v prostoru. Mnoge nezahtevne vrste začimb uspevajo že ob minimalnih pogojih - primeren prostor, sonce in svetloba, drenaža, zračna prst srednje hranilne vrednosti in zmerno zalivanje s postano vodo - in naša rastlinica nam bo hvaležna. In ne pozabimo ji zašepetati kakšne lepe besede!
Sama gojim v lončkih baziliko, peteršilj, šetraj, meliso, rožmarin, krešo, origano in sivko, na vrtu pa česen, čebulo, drobnjak, meto, majaron, stebelno zeleno, kamilico, koper in žajbelj.

Pri trganju listov, stebelc ali cvetov z rastline je zelo pomembna zmernost. Paziti moramo, da potrgamo le okrog 10-20 odstotkov zelenih delov, sicer lahko rastlina zaradi šoka propade. Nasprotno pa bo ob skrbnem in preudarnem trganju listov bolj pospešeno in bujno rasla.
Vas je zamikalo, da bi poskusili s kakšno novo začimbo? Do pomladi je še daleč in sedaj je kar pravi čas za načrtovanje kakšnega zeliščarskega podviga, medtem pa ne pozabite na obilo eksotičnih, opojno dišečih t.i. toplih začimb, ki nas pogrejejo: cimet, ingver, klinčki, kumina, vanilja, muškatni orešček, janež, kardamom, piment… in ki kar kličejo, da jih zamešamo v tople napitke in sladke grižljaje.

Za ta čas, ko naj bodo naša srca še posebej topla, odprta in čuteča, pa vam predlagam, da svoje drage presenetite z naslednjim pregreškom:


Aromatični mafini z ingverjevim prelivom za Valentina


Sestavine (za 12 kolačkov):

• 1 žlica margarine za namaz pekača
• ¾ skodelice olja
•¾ skodelice vode
• 1skodelica sladkorja
• 2,5 skodelice moke (bele ali mešane s polnozrnato)
•1 čajna žlička pecilnega praška
• sok ene pomaranče
•1 žlica kakava v prahu
• 0,5 čajne žličke cimeta in ščepec prahu nageljnove žbice
• 1 pest celih orehov

Po želji lahko dodamo še: rum, rozine, narezano suho sadje, oreščke, čokoladne solzice, kokosovo moko ipd.

Za preliv:

• 2 žlici margarine
• ½ tablice temne čokolade z okusom ingverja
• 1 žlica sojinega mleka

V moko vmešamo sladkor, pecilni prašek, kakav, orehe (jaz dam kar cele polovičke, lahko pa damo tudi mlete), cimet in prah klinčkov (ter dodatne poljubne sestavine). Nato postopoma prilijemo olje, pomarančni sok in vodo. Maso lahko zmešamo kar z žlico ali pa uporabimo električni mešalnik. Testo mora biti gladko, če je pregosto, dodamo še malo vode. Mešanico zlijemo v z margarino namazan pekač za mafine, ki ga postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo pri 180-200 stopinjah 30 minut. Ko so kolački pečeni, jih iz pekača prestavimo na velik krožnik. Pustimo, da se ohladijo.

Na vodni kopeli raztopimo margarino, dodamo nalomljeno čokolado in žlico mleka ter mešamo. Ko se čokolada raztopi, z žlico zajemamo maso in z njo prelivamo mafine (eno žlico na en mafin).

Počakamo, da se čokolada strdi, šele nato s kolački posladkamo ljubljenega/ljubljeno.
Vir: Rode, J. Začimbe od A do Ž: Posebna izdaja revije NAš DOM. Maribor: ČZP Večer.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Tina Semprimožnik  arome  mafini  okusi  prehrana  valentinovo  Valentin  vegetarijanska kuhinja  začimbe  zelišča Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Priročnik za vizualiziranje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ostani, je očarljiva beseda v prijateljskem slovarju.

Louisa May Alcott