Znanstveniki opozarjajo na šesto veliko izumrtje živalskih vrst

Znanstveniki opozarjajo na šesto veliko izumrtje živalskih vrst

02.06.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Živa Viviana Doria


Človeški način življenja ogroža zemeljsko biodiverziteto (biotsko raznolilkost). Več kot 350 vrstam velikih sesalcev grozi izumrtje.


Planet Zemlja je dom mnogoterim živalskim in rastlinskim vrstam. Veliko vrst je v daljni in bližnji preteklosti že izumrlo. Znanstveniki in raziskovalci napovedujejo, da bomo kmalu priča šestemu velikemu izumrtju. Kar četrtina vrst sesalcev in desetina vrst ptičev, je resno ogroženih. Krivec za naslednje veliko izumrtje pa ne bo ne asteroid ne ledena doba, temveč človeštvo. Biskajski kit, ilustrirala Živa Viviana Doria

Znanstveniki so izsledke objavili v znanstveni reviji Nature, v kateri še opozarjajo, da se bodo posledice destruktivnega človeškega ravnanja vrnile kot bumerang, saj je naše preživetje popolnoma odvisno od rastlin in živali.

V eni izmed študij, so raziskovalci z Univerze v Minnesoti in Univerze McGill predstavili vpliv različnih človeških aktivnosti, med drugim uničevanje življenjskega prostora, prekomeren lov, ter vzgojo tujih vrst na domačem območju. Vse te dejavnosti potiskajo marsikatero živalsko vrsto na rob izumrtja. Prehitra rast človeške populacije, ter posledično vse večje potrebe po hrani, vodi in življenjskem prostoru, bodo v naslednjih 50-ih letih mnogo živalskihvrst pahnile v izumrtje.

Velike morske sesalce, kite, so v 20. stoletju skoraj popolnoma iztrebili. Biskajski kit (Eubalaena glacialis) je eden najbolj ogroženih kitov iz podreda vosatih kitov. Danes jih živi le še manj kot 500. Poleg krivolova, jih ogroža še segrevanje morja in trki z ladjami.

Stopnje današnjega izumrtja ptičev, sesalcev in dvoživk so podobne tistim, v preteklih velikih izumrtjih, ki so se dogajala tudi 500 milijonov let nazaj in so bila posledica padca asteroida na Zemljo, izbruha vulkanov in drugih kataklističnih dejavnikov.

Za rešitev živalskih vrst, bo vsekakor potrebno veliko več vlagati v ohranjanje biodiverzitete in konkretno prevetriti način življenja sodobnega človeka, se strinjajo raziskovalci.


- Ilustracija iz knjige Kiti, nežni velikani : ilustrirana knjiga o kitih /
© Biskajski kit, ilustrirala Živa Viviana Doria
Ključne besede: ekologija izumrtje ogrožene živalske vrste sesalci ptiči morski sesalci kiti žirafe nosorogi biskajski kit živali podnebne spremembe človek Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)