Znanstveniki želijo z genskim inženiringom oživiti izumrlega mamuta

Znanstveniki želijo z genskim inženiringom oživiti izumrlega mamuta

16.02.2017 | Avtor: | Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Mamut je izumrl pred 4000 leti. Sedaj pa bo morda, zaradi genskega inženiringa oživel njegov hibridni potomec. Znanstveniki z univerze Harvard naj bi že v prihodnjih dveh letih uspeli ustvariti hibriden zarodek, pri katerem bodo mamutove gene združili z geni azijskega slona, ki je njegov najbližji sorodnik.

Hladnokrvna žival bi spominjala na slona, le da bi imela majhna ušesa in kožo prekrito z dolgo, volnato dlako. Mamutovi geni, ki nosijo ti dve lastnosti, bodo s pomočjo posebne naprave za urejanje genetskega zapisa spojeni s slonovo DNK. Z najnovejšo tehnologijo lahko znanstveniki izbirajo in vstavljajo DNK primerkov, ki so bili več tisočletij zamrznjeni v sibirskem ledu.

Najprej naj bi ustvarili celice slonove kože, iz katerih bi vzgojili zarodek, ali več kloniranih zarodkov. Jedra reprogramiranih celic bi nato vstavili v celice slonjega jajčeca, ki bi jim prej odstranili genski zapis. Jajčeca bi nato umetno stimulirali, da bi se razvil zarodek.
Če jim uspe ustvariti hibridni zarodek, ga bodo nato vzgojili v umetni maternici, saj ne nameravajo uporabiti nadomestne slonje matere. O etičnih posledicah manipuliranja z genskimi zapisi bodo sicer razpravljali na konferenci v Bostonu.

Prvi cilj celotnega eksperimenta je, po pojasnilih sodelujočih znanstvenikov, zagotovitev preživetja azijskega slona in ohranitev vrste. Drugi cilj pa je, zaradi specifičnega načina življenja mamuta, boj proti segrevanju ozračja in znižanje temperature na Zemlji.
Ključne besede: mamut azijski slon genski inženiring genetika hibridi eksperimenti znanost kloniranje prazgodovina dinozavri izumrle živali  Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je ključ do vseh spoznanj. Je pred resnico in je Resnica. Je najvišja vrednota.

Jože Urbanija