Zračenje prostorov je pomembno za zdravje

Zračenje prostorov je pomembno za zdravje

06.02.2021 | Avtor: Sebastian Kneipp

O zračenju – Veliko raje imamo ribo, ki jo ulovijo iz studenčice, ali postrv iz gorskih potokov, kot katerokoli drugo; ribe iz rek so manjvredne; tiste iz ribnikov, barij in močvirij, ki imajo odvraten okus, pustimo komu drugemu. Takšen je tudi zrak okoli barij in močvirij, in kdor ga vdihne, svoja pljuča nahrani s škodljivimi hlapi.

Spoštovan zdravnik je nekoč dejal, da isti zrak, vdihnjen tretjič, učinkuje kot strup. Vsekakor. Če bi ljudje razumeli, kako sobe prezračiti s čistim, svežim zrakom, bi preprečili mnogo slabih počutij in bolezni. Čist zrak se najbolj kvari z dihanjem.


Zelo dobro vemo, da 1-2 zrni kadila vrženi v ogenj, celo sobo napolnita z dišavo; prav tako vemo, da je 15—20 puhov cigarete ali pipe dovolj, da veliko sobo napolnimo z vonjem po dimu. Običajno je najbolj nepomembna reč dovolj, da pokvarimo čist zrak na tak ali drugačen način, primerno ali neprimerno.


Ali ni dihanje podobno takšnemu kajenju? Koliko vdihov naredimo na minuto, na uro, med dnevom ali nočjo? Kako mora biti zrak pokvarjen, tudi če ne vidimo hlapov? In če ne zračim, t. j. očistim slabo atmosfero, pokvarjeno zaradi ogljikove kisline, kakšen okužen zrak, kakšne miazme tečejo v pljuča? Posledice ne morejo biti in ne bodo drugega kakor zdravstvene težave.


    Tako kot dihanje in hlapi, tudi previsoka temperatura škodi zdravju koristnemu, čistemu vitalnemu zraku - posebno preveliko gretje v sobah. Zaradi tega se zrak pokvari, kajti gretje troši in uničuje kisik, vrača pa kisik, neprimeren za ohranjanje življenja in zato gretje prostorov škoduje našemu dihalnemu procesu.


    Vsakodnevno bi morali posebno skrb nameniti zraku v prostorih, tako da ne bi motili nikogar (da ne ogrožamo zdravja s prepihom, op.a.), a bi vsakdo pridobil koristi za svoje zdravje. Posebno pozornost je treba nameniti tudi zračenju postelj.Fotografija: Kresnik


Več o utrjevanju zdravja in terapijah z vodo v knjigi >>> KNEIPPOVE TERAPIJE Z VODO.


Kneippove terapije z vodo
Sorodni članki:
Bosonoga hoja po travi

Ključne besede: zdravje dihanje zračenje svež zrak Sebastian Kneipp  Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi