Bambus

Bambus

01.03.2011 | Avtor: Matevž Likar
"Z bambusi si lahko polepšate tudi teraso, še posebej, če jih boste posadili pred živahno pobarvano steno. Z več lonci posajenimi z bambusom lahko ustvarite sodobno zasaditev, ki je idealna za manjši obhišni vrt ali celo teraso na strehi stanovanjskega bloka. "
Le redke rastline so tako vsestranske kot bambus, saj lahko z njim zapolnimo grede, ga uporabimo kot živo mejo ali pa ga posadimo v lonce na terasi.

Nega

Bambusom najbolj odgovarja sončno rastišče, čeprav nekatere vrste uspevajo tudi v polsenci. Vrste rodu Fargesia in Thamnocalamus so celo hvaležne, če jih posadimo tako, da bodo skrite pred opoldansko pripeko. Bambusi najbolje uspevajo na rahlo kislih tleh, bogatih z organsko snovjo. Pri bambusih rez ni potreben, lahko pa odstranjujemo nižje ležeče stranske poganjke, da dvignemo »krošnjo«.

Jeseni lahko odstranimo tudi nekaj stebel starejših od pet let. Bambusi so zimzelene rastline, vendar spomladi navadno odvržejo nekaj listja. Pojavili se bodo tudi rumeneči listi, vendar to ni znak bolezni ali pomanjkanja mineralov. Odpadlo listje lahko pustimo na tleh kot zastirko in gnojilo.

Številni bambusi poženejo podzemna stebla, s katerimi se lahko hitro razširijo po velikem delu vrta. Za omejitev razraščanja vrst, ki tvorijo rizome, moramo slednje omejiti z zaporo za korenine. Najbolje je izbrati plastiko, saj se navadno v betonu pojavijo razpoke, kovine pa rjavijo in razpadajo. Plastiko zvijemo v cev in jo namestimo do globine 70 cm. Premer cevi bo določal širino do katere se bo bambus razvil, zato mu moramo zagotoviti dovolj prostora za normalen razvoj, saj drugače ne bo dosegel maksimalne višine.

Bambusi na gredi

V tej zasaditvi bodo bambusi tvorili ozadje grede, hkrati pa bodo gredi dali tudi višino in strukturo v zimskem času, ko bo večina trajnic počivala. V ozadje posadite zlati filostahis (Phyllostachys aurea 'Koi'), je zelo zanimiv bambus s čvrstimi zlato-zelenimi stebli. Za nekaj razgibanosti mu dodajte še zastirni bambus (Fargesia murielae 'Bimbo'), ki zraste samo meter v višino.

Zaradi svoje povešave oblike bo prijetno dopoljnjeval višje vrste bambusov. V kolikor imate dovolj prostora ali pa želite zastreti pogled iz kakšnega okna v višjih nadstropjih sosednje hiše, posadite še vrsto Bambus multiplex 'Alphonso Karrii' ali Phyllostachys pubescens, ki lahko zrasteta do šest metrov visoko.

Bambus v loncu

Z bambusi si lahko polepšate tudi teraso, še posebej, če jih boste posadili pred živahno pobarvano steno. Z več lonci posajenimi z bambusom lahko ustvarite sodobno zasaditev, ki je idealna za manjši obhišni vrt ali celo teraso na strehi stanovanjskega bloka. Bambusi zraste dokaj visoko, brez pretiranega širjenja, zaradi česar ne bodo zastirali sonca na še tako majhnem vrtu.

Izberite vrsti kot npr. črni (Phyllostachys nigra) in zlati filostahis (P. aurea), ki ne bosta prehitro prerastli omejenega prostora v loncu.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Matevž Likar bambus  cvetje zasaditve v loncih balkoni terase posodovke vrt vrtnarjenje  Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser