Blitva

Blitva

30.05.2012 | Avtor: Matevž Likar
"Kombiniranje okrasnic in zelenjave bo zmanjšalo tudi potrebo po zatiranju različnih škodljivcev in bolezni. Škodljivci se najlažje razširjajo med posevki ene same vrste rastline. Z mešanjem dobrih sosedov (kot je npr. kombinacija čebule in korenja) ali zelenjave in okrasnic, boste preprečili hitro razširjanje škodljivcev."
Zelenjavni vrt na majhnem prostoru

Čeprav je vaš vrt morda nekoliko manjši, še ne pomeni, da na njem ne morete gojiti okusne zelenjave. Poiščite manjše in nižje sorte zelenjave, ki potrebujejo manj prostora in oblikovali si boste lahko živahen zelenjavni vrt.

Izkoristite višino

Vaš vrt je morda omejen z ograjo, nasprotno pa se navzgor konča nekje v nebesni modrini. Z uporabo vzpenjavk kot so vzpenjavi fižol, kumare in buče boste vrt izkoristili do zadnjega kotička. Za estetski videz podporne palice pobarvajte z živahnimi barvami.

BlitvaPomešajte zelenjavo med okrasnice

Ne ločujte med zelenjavo in okrasnimi rastlinami, temveč jih na gredah pomešajte med seboj. Poskusite z živahnimi sortami blitve (npr. 'Bright Lights') ali zeljem, ki ga posadite med okrasne rastline. V ospredje grede posadite artičoke in solato. Zanimiva je tudi kombinacija rdečelistnih solatnic in okrasne čebule. Za  razliko od slednje pa uporabna čebula ne bo uspevala na mešanih gredah, saj ne mara pregostih zasaditev.

Kombiniranje okrasnic in zelenjave bo zmanjšalo tudi potrebo po zatiranju različnih škodljivcev in bolezni. Škodljivci se najlažje razširjajo med posevki ene same vrste rastline. Z mešanjem dobrih sosedov (kot je npr. kombinacija čebule in korenja) ali zelenjave in okrasnic, boste preprečili hitro razširjanje škodljivcev. Cvetoče sosede zelenjave pa bodo privabile tudi številne koristne žuželke, ki se bodo z veseljem spravili na škodljivce.

Izbirajte pisane sorte

Zelenjava nikakor ne rabi biti samo zelena. Izberite in kombinirajte sorte, ki imajo barvita stebla, liste in plodove. Izredno barvita sorta je že omenjena blitva 'Bright Lights' s fluorescentno obarvanimi listnimi peclji. Odlični sta tudi bučka 'Taxi' z živahno rumenimi plodovi in rdeča pesa 'Bulls Blood' z zelo temno rdečimi listi. Pri tem lahko zelo enostavno barvitost uporabnih rastlin uskladite še z okrasnicami. Poskusite s kombinacijo vijoličastih cvetov verbene in rdečega zelja ali rožnato cvetočih jagodnjakov posajenih pod vzpenjavim fižolom.

Nikar pa ne pozabite na ustrezno pripravo prsti. Z dodatkom veliko organske snovi, boste zagotovili, da bo vsak delček vrta spodbujal rastline k rasti in tvorbi okusnih plodov.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt


Ključne besede: Matevž Likar blitva zelenjava vrt vrtnarjenje sajenje vzgoja rastlin zelenjavni vrt okrasne rastline  Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London