Vijoličasti brokoli

Vijoličasti brokoli

16.08.2016 | Avtor: Matevž Likar
"Brokoli je odlična zelenjava za vsak vrt. V eni sami rastlini so združene same odlične lastnosti – dolga sezona pobiranja pridelka, odlična aroma in številne zdravju koristne snovi."

Brokoli je odlična zelenjava za vsak vrt. V eni sami rastlini so združene same odlične lastnosti – dolga sezona pobiranja pridelka, odlična aroma in številne zdravju koristne snovi. Že ena sama porcija vijoličastega brokolija nam zagotovi polovico dnevne potrebe po karotenoidih, ki krepijo imunski sistem. Poleg tega pa vsebuje še folno kislino in veliko vitaminov A in C.

Semena brokolija posejemo v majhne lončke ali setvene podstavke, ki jih napolnimo s kvalitetnim substratov za kalice. Po kalitvi počakajte, da kalice dovolj zrastejo, da jih lahko brez skrbi premestite, v nove lončke (9 cm premera). Med rastjo kalice redno preverjajte, da ne bodo prerasle prostora v loncu, saj lahko to škodi njihovi nadaljnji rasti.

Pred sajenjem na gredo, odstranite vse kamne in plevele. Slednji tekmujejo z zelenjavo za hrano in vodo, zaradi česar jih je potrebno odstraniti iz grede. Na peščenih ali zelo težkih tleh dodajte veliko organske snovi, ki bo izboljšala strukturo tal. Rastline presadite, ko bodo velike približno 7-9 cm. Na gredi jih posadite z 50-60 cm razmike med rastlinami in vrstami.

Po sajenju rastline dobro zalijte in utrdite prst okoli sadike, saj križnice (vključno z brokolijem) ne marajo zrahljanih tal. Zaradi slednjega, tla okrog rastlin redno zbijte tudi po bolj vetrovnem vremenu, ki bi lahko zaradi zibanja rastline zrahljal prst okrog korenin. Ob suhem vremenu rastline redno zalivajte, saj ima brokoli rad vlažna tla. V kolikor kljub vsej negi brokoli ne bo tvoril vijoličastih brstov, rastline vzpodbudite z dodatkom mineralnega gnojila.
 
Pobiranje pridelka

Brokoli pobirajte, ko so brsti še zaprti in čvrsti, saj imajo v tej fazi najboljši okus. Na vsaki rastlini odstranite samo nekaj stebel s cvetnimi brsti, s čimer boste rastlino vzpodbudili k tvorbi novih. Če boste odstranili celotno socvetje, rastlina pogosto ne bo tvorila novih cvetnih nastavkov.
Nabran brokoli uporabite v čim krajšem času, saj bo tako kot večina zelenjave počasi izgubljal na kvaliteti. V kolikor ga ne boste uporabili takoj, ga lahko za nekaj dni shranite v hladilniku.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar brokoli zelenjava vrt vrtnarjenje rastline pridelek sejanje rastlin kalitev križnice Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Začenjamo videti, da denar ni najpomembnejši. Resničnih vrednot ne moremo ne kupiti ne prodati.

John Burroughs