Decembrski meteorski dež - opazujmo Geminide

Decembrski meteorski dež - opazujmo Geminide

12.12.2013 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

 

V noči iz 13. na 14. decembra, bo naše nebo ponovno razsvetljeval meteorski roj Geminidov, saj bo to noč vrhunec decembrskega meteorskega dežja. Kljub močni luni bodo Geminidi zaradi svoje svetlosti vidni.

Kako opazujemo meteorski dež?

 Če želite opazovati dež meteorjev, je najbolje, da se odpeljete na deželo, kjer je nebo temnejše kot v mestu, pogled na nebo pa zelo širok. Za opazovanje meteorskega dežja ne potrebujete nobene opreme. Vsaj 20 minut pa boste potrebovali, da se vaše oči privadijo teme, zato si rezervirajte vsaj eno uro za opazovanje meteorjev. Najbolj idealna ura za opazovanje meteorjev je okoli druge ure zjutraj, ne glede na to na katerem koncu sveta ste.

Kaj bomo opazovali?

Geminidi so meteorji, ki jih povzroča asteroid 3200 Phaethon. Pojavljajo se decembra vsako leto, vrhunec meteorskega dežja je ponavadi ravno 14. december.

>> priporočeno branje >> knjige o naravoslovju in ekologiji


Ključne besede: meteorski dež Geminidi 3200 Phaethon meteorji asteroid vesolje astronomija teleskop naravoslovje nočno nebo znanost opazovanje zabava nebesni pojavi zvezde planeti kometi Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija