Definicija in temelji čustvene inteligence

Definicija in temelji čustvene inteligence

17.08.2017 | Avtor: Hendrie Weisinger
"Možnosti uporabe čustvene inteligence na delovnem mestu so skoraj neomejene. Čustvena inteligenca je nepogrešljiva pri reševanju neprijetnih težav s sodelavcem, sklepanju pogodbe s težavno stranko, kritiziranju šefa, vztrajanju pri nalogi, dokler ni opravljena, in številnih drugih izzivih na poti k uspehu."

Definicija čustvene inteligence

Čustvena inteligenca je preprosto povedano inteligentna uporaba čustev. Svoja čustva namerno uporabljamo tako, da nam pomagajo k takšnemu vedenju in mišljenju, ki nam je v korist.

Recimo, da je pred vami pomembna predstavitev. Vaše samozavedanje (sestavni del čustvene inteligence) vas opozarja, da vas je zelo strah. S pomočjo čustvene inteligence pa začnete
z vrsto dejanj. Najprej obvladate uničujoče misli, potem se sprostite in tako zmanjšate vznemirjenje, na koncu pa prenehate z neučinkovitim vedenjem, na primer nemirnim korakanjem sem in tja po sobi.

Ko to storite, omilite strah do te mere, da ste pripravljeni na uspešno predstavitev.

Možnosti uporabe čustvene inteligence na delovnem mestu so skoraj neomejene. Čustvena inteligenca je nepogrešljiva pri reševanju neprijetnih težav s sodelavcem, sklepanju pogodbe s težavno stranko, kritiziranju šefa, vztrajanju pri nalogi, dokler ni opravljena, in številnih drugih izzivih na poti k uspehu.

Čustveno inteligenco uporabljamo tako na osebni ravni (ko pomagamo sami sebi) kot na medosebni (ko pomagamo drugim).

Temelji čustvene inteligence

Čustvena inteligenca izvira iz štirih temeljnih elementov, ki delujejo podobno kot osnovne sestavine v verigi DNK (deoksiribonukleinske kisline). Če jih nadgrajujemo z izkušnjami, nam pomagajo razviti posebne spretnosti in sposobnosti, ki so temelj čustvene inteligence ter jih je v nasprotju z biološko DNK možno razvijati in izjemno povečati. Te štiri temelje sta prva odkrila psihologa John Mayer z univerze New Hampshire in Peter Salovey z Yalea, ki sta leta 1990 tudi skovala izraz čustvena inteligenca.

Vsak izmed temeljev predstavlja sposobnosti, ki skupaj tvorijo čustveno inteligenco. Vsaka raven vključuje sposobnosti vseh prejšnjih ravni in jih hierarhično nadgrajuje. Ti štirje temelji so:

1. sposobnost natančno zaznavati, oceniti in izraziti čustva,
2. zavestno občutenje ali vzbujanje čustev, da boste bolje razumeli sebe in druge,
3. sposobnost razumeti čustva in spoznanja, ki jih čustva prinašajo,
4. sposobnost uravnavati čustva tako, da spodbujajo čustveno in intelektualno rast.

Več branja s področja osebnostne rasti >>> Osebnostna rast

 

 


Ključne besede: čustva čustvena inteligenca komunikacija kritika medosebni odnosi motivacija napetosti inteligentnost poslušanje samospoznavanje samopomoč samomotivacija stres ustvarjalnost  2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kdor ima nekaj živo pred očmi, napravi iz tega resničnost.

(Heinrich Mann)