Delfin - Totemske živali

Delfin - Totemske živali

12.06.2006 | Avtor: Marjetka Jeršek
"Šamani poudarjajo pomembnost dejstva, do so si delfini prav v morju, zibelki življenja, ustvarili svoj dom. Voda namreč simbolizira ustvarjalnost, plodnost, strast in celo seksualnost. Predstavlja element vedrine življenja, novih sil in razsežnosti."
Totem delfina uteleša moč diha, zvoka, harmonije, miline in inteligence. Njegova energija vsebuje igrivost, sočutje, ljubezen, iskrivo radovednost in pronicljivost. Skupaj s kiti spadajo med največje sesalce morja, čeprav še vedno obstajajo ljudje, ki mislijo, da gre pač le za velike ribe. Največji član družine delfinov je kit ubijalec, ki ponazarja vrednote potrpežljivosti in zvestobe.

Šamani poudarjajo pomembnost dejstva, do so si delfini prav v morju, zibelki življenja, ustvarili svoj dom. Voda namreč simbolizira ustvarjalnost, plodnost, strast in celo seksualnost. Predstavlja element vedrine življenja, novih sil in razsežnosti.

Totem delfina veliko prispeva k razvoju kreativnosti in odpira nove dimenzije rasti in spoznanj. Pomaga pa tudi pri težavah z dihanjem. Vrači obvladajo posebne tehnike t.i. “delfinjega diha”, ki jih ponesejo v svetove onkraj običajne resničnosti.

Podobne zvrsti dihanja prikličejo nenavadna stanja zavesti, spodbujajo divjo strast do življenja in odpravljajo težave na področju spolnega življenja. Hkrati izjemno blagodejno delujejo na telo, um in duha. Stres in napetosti v telesu na primer lahko sprostimo s posnemanjem brizgajočega diha, ki ga delfini proizvedejo med skokom nad morsko gladino.

Po mnenju šamanov povezovanje z energijo delfinov še zlasti koristi astmatikom, jetičnim in pljučnim bolnikom ter tistim, ki imajo težave s sinusi.
Delfin je povezan s spolno in srčno čakro v telesu. Predstavlja uskladitev med rožnato energijo sočutja in ljubezni ter oranžno vibracijo spolnosti. Topi vzorce in travme na področju spolnih zlorab in povečuje samozavest na erotičnem področju.

Nadzor nad dihom je ključ do moči delfinov. Njegovo dihanje odlikuje popolna usklajenost ritma vdiha in izdiha. Varovanci delfinovega totema se s temi igrivimi živalmi lagodno premikajo v skrivnostna kraljestva morja in duha ter odkrivajo prvinske korenine začetkov svojega obstoja. Lahko se povrnejo v davnino, ko so cvetele mistične civilizacije (na primer Atlantida), katerih ostanki zdaj razpadajo v neskončnih globinah morja.

Zvoki, s katerimi se delfini sporazumevajo med seboj, imajo prav poseben pomen, ki ga znanstveniki še niso do konca razkrili. Učinkujejo na komunikacijska središča v možganih in sprožajo ustvarjalne sile življenja. Zvok prihaja iz maternice popolne tišine in ustvarja vire spočetja novih stvari v življenju. Če ste si delfina izbrali za svoj totem, vam vrači priporočajo, da vsaj enkrat na teden prisluhnete njihovi govorici, če ne drugače, pa na kaseti ali zgoščenki.

Ko se povezujemo z energijo delfinov, v sebi ozaveščamo umetnost usklajevanja zvoka in diha. Usklajujemo potopljenost v čustva, ki jih predstavlja morje in se tu in tam dvignemo nad površje, da zajamemo zrak zdravega, klenega razuma v pljuča.

*Povezovanje z delfini ozavešča umetnost diha in zvoka v nas
*Delfini svoje varovance učijo o uporabi notranjih zvokov, ki se kasneje prelijejo v uresničenje poslanstva na zunanji ravni obstoja.

O svetosti diha in zvoka pričajo modrosti številnih starih civilizacij. V babilonski kozmologiji je boginja Tiamut prav z zvokom, podobnem delfinovemu pisku, priklicala v obstoj nove bogove. Zgodnjim kristjanom je ta žival predstavljala simbol odrešitve, antični Grki pa so ga imeli za sla bogov in blagoslovljeni dinamični simbol mogočnosti morja.

Delfin vam lahko pokaže, kako z igrivostjo plavati skozi razburkane vode življenja, nato pa z dihom in zvokom iz njih izvabiti in uresničiti tisto, kar potrebujemo in si želimo. Ima velike možgane in nesluteno inteligenco. Zanje je značilno altruistično obnašanje. So nenavadno družabni in uživajo tudi v družbi ljudi, akoravno so jih le-ti žal premnogo pobili med zgodovino ribolova.

Ako se vam podoba delfina pritakne v sanje, se zjutraj vprašajte, kaj vaše besede in misli skozi dan ustvarjajo za vas. Poleg tega premislite, ali se dovolj časa sproščeno gibljete na svežem zraku in uživate v naravi. Ali potlačite vase napetosti in težave? Zadržujete globoko v sebi ljubeča čustva do drugih in si jih ne upate izraziti?

Ko se v vašem življenju prične pojavljati simbol delfina, nastopi čas, da vdihnete povsem novo življenje vase. Začnite hoditi ven, v družbo, igrajte se, raziskujte in globoko dihajte. Dih vam povrne izgubljeno energijo, vas zasidra v sedanjem trenutku, vas razširi in odpre. Nove pustolovščine že čakajo, da se z zaupanjem in ljubeznijo potopite vanje. Skočite ven iz morja težav, zajemite zrak in se osvobodite nepotrebnih navezanosti ter skrbi.
Ključne besede: Marjetka Jeršek  delfini  ezoterika  energije živali  morski sesalci  simbolika živali  šamani  šamanizem. totemske živali  regljanje  živalski totemi Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija