Doseganje današnje uspešnosti in ustvarjanje jutrišnjega dne

Doseganje današnje uspešnosti in ustvarjanje jutrišnjega dne

05.08.2009 | Avtor: Peter Fisk
"Sam ne bom nikoli pozabil naslednjih spodbudnih misli, ki sem jih spoznal že v svojih začetkih na področju marketinga: »Karkoli lahko narediš ali misliš, da lahko narediš, to tudi začni delati. Drznost ima namreč v sebi moč, genialnost in magičnost.« Bodite inovativni. Bodite drugačni. Bodite navdihnjeni."

Tržišča vedno bolj spodbujajo podjetja, vendar pa marketinški strokovnjaki niso v vlogi tovrstnih spodbujevalcev. Na marketing se še vedno prepogosto gleda kot na obrobno funkcijo, na skupino specialistov, stroškovno mesto in kot na podporo prodajnemu timu.

Marketing je veliko več kot to. Predstavlja proces, ki poteka na nivoju celotnega podjetja, čeprav lahko prav tako zahteva nekaj specializiranih praktikov. Marketing spodbuja povpraševanje, tako kratkoročno kot dolgoročno. Ustvarja dobiček, tako danes kot jutri. Marketing ustvarja prihodnost in vzporedno dosega današnjo uspešnost, omogoča prodajo in nudi doživetje za kupce, obenem pa razvija nova tržišča in izdelke ter gradi blagovne znamke in medsebojne odnose, da bi zagotovil njihov uspeh. Za marketing je značilno tudi to, da zagotavlja višjo povrnjeno vrednost investicije kot katero koli drugo področje poslovanja.

Čas je, da se marketinški strokovnjaki premaknejo iz obrobja v središče sprejemanja odločitev, da izkoristijo priložnost sprememb na tržiščih in avtoriteto kupca ter da oblikujejo strategije in prioritete podjetja po principu od zunaj navznoter, namesto od znotraj navzven.

Poslovanje je bilo predolgo vodeno po principu od znotraj navzven. Računovodje in operativni menedžerji so si prizadevali zgolj izboljšati tisto, kar so že ves čas delali, namesto da bi se odzvali na najboljše priložnosti na tržišču in jih raziskali. Nevarnost z učinkom stopnjevanja je seveda tista, ki lahko vodi v nepomembnost, namesto prepoznavanje prave priložnosti tržišč.

Marketinški strokovnjaki se morajo torej spremeniti, če želijo zavzeti osrednjo vlogo, in nenazadnje, če želijo sploh preživeti.

Največja priložnost za podjetje se danes ne nahaja v povečanju učinkovitosti tistega, kar ste že predhodno delali, temveč se nahaja v uvajanju sprememb zunanjega sveta. Tu pa je prvenstveno marketinški izziv.


Marketing predstavlja ključ za doseganje izjemnih poslovnih rezultatov.


Tudi vi ste nadarjeni in imate priložnost, da uporabite inteligenco Einsteina in domiselnost Picassa, da razumete tržišča, da izstopite iz množice in da dosežete rezultate, na katere bi bil ponosen celo Warren Buffett. Lahko postanete marketinški genij, če to želite. Ste pripravljeni?


Peter Fisk in Richard Branson ob izdaji nove knjige Marketinški genijSam ne bom nikoli pozabil naslednjih spodbudnih misli, ki sem jih spoznal že v svojih začetkih na področju marketinga: »Karkoli lahko narediš ali misliš, da lahko narediš, to tudi začni delati. Drznost ima namreč v sebi moč, genialnost in magičnost.« Bodite inovativni. Bodite drugačni. Bodite navdihnjeni.


Marketinški strokovnjaki imajo edinstven talent, s pomočjo katerega lahko ustrežejo današnjemu inteligentnemu in zahtevnemu kupcu, usmerijo in osredotočijo svojo organizacijo in ustvarijo bodoče dobičke, ki ohranjajo uspeh podjetja.

Podjetja danes potrebujejo marketinške strokovnjake bolj, kot kdajkoli doslej.

Marketinški strokovnjaki morajo oblikovati odgovor na to spremembo. Spregledati morajo novo igro, ki se bodisi že odvija, ali pa šele nastaja, rešiti se morajo pričakovanja, tako potrošnikov kot tudi borz, in ustvariti morajo izjemno vrednost za kupce in delničarje. Vse to morajo doseči na nove načine.


Upam, da vas bo knjiga spodbudila k temu, da boste na svoje tržišče in podjetje začeli gledati bolj celostno, da se boste spopadli z ustaljenimi navadami, tako navznoter kot navzven, in premagali strah pred tistimi področji v podjetju, ki jih morda nekoliko slabše razumete. Upam, da vam bo knjiga Marketinški genij vlila samozavest za prakticiranje marketinga, ki bo bolj strateški, inovativnejši in tudi bolj tržno usmerjen.


Več o tem v knjigi >>> Marketinški genij

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Peter Fisk marketinški genij marketing trženje tržišče inovacije motivacija podjetja poslovni rezultati inovativne rešitve Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skoraj vsi izjemni dosežki so bili doseženi potem, ko je že bilo "povsem" dokazano, da jih je nemogoče izvesti.

(Orison Swett Marden)