Društvo Morigenos na mednarodni konferenci o morskih sesalcih

Društvo Morigenos na mednarodni konferenci o morskih sesalcih

12.05.2008 | Avtor: Ana Hace

Evropsko društvo za kite in delfine (European Cetacean Society – ECS) vsako leto organizira mednarodno konferenco, kjer se zberejo svetovno priznani znanstveniki, mladi raziskovalci ter drugi, ki jih zanimajo morski sesalci.

Društvo Morigenos se teh konferenc udeležuje od leta 2003, njegovi člani pa tudi aktivno delujejo v aktivnostih Evropskega društva za kite in delfine. Letos nas je pot vodila v Nizozemsko mestece Egmond Aan Zee, ki se nahaja na severozahodu države ob Severnem morju. Na poti proti cilju smo zadnji, nekoliko daljši postanek izkoristili za ogled Amsterdama. Po sicer zanimivi, a utrujajoči 15 urni vožnji smo prispeli do hostla nedaleč od mesta Egmond Aan Zee, ki je za 6 dni postal naš drugi dom.

Pred uradnim pričetkom konference (10-12.3.08) so dva dni potekale različne delavnice. Udeležili smo se vseh delavnic in sicer: A sound approach to underwater noise, Protection and management of sociable, solitary cetaceans, Different research approaches applied in marine mammal science, Marine Mammals in the arts, social sciences and other disciplines in Protocols and interpretation of necropsy data. Na prvi delavnici so bile sprva na kratko predstavljene osnove podvodne akustike ter izpostavljena problematika zvoka kot elementa degradacije okolja. Prekomeren podvodni hrup namreč zelo negativno vpliva na morske sesalce, katerih najpomembnejši čut je sluh.

DelfiniTema je zelo aktualna in pomembna tudi za novo evropsko morsko direktivo, vendar bo na tem področju potrebno še veliko raziskav za razrešitev mnogih vprašanj in nejasnosti. Na drugi delavnici je bilo predstavljenih nekaj primerov samotarskih delfinov, ki so iskali tesnejši stik z ljudmi. Sliši se imenitno, vendar ima ta zgodba tudi svojo temno plat. Ti delfini namreč kaj kmalu postanejo glavna turistična atrakcija, ljudje jih stalno nadlegujejo, kar privede do vse bolj agresivnega vedenja.

Zaradi zadrževanja ob marinah in drugih območjih, kjer je povečano onesnaženje morja, pri delfinih pogosto pride do kožnih infekcij ali drugih obolenj, ki so posledično nevarna tudi za ljudi. Takšne delfine je zelo težko zaščititi, nekaj manjših ekip strokovnjakov v Veliki Britaniji se ukvarja s tem problemom, a končne rešitve še ni.

V okviru konference smo slišali še veliko zanimivih predavanj in predstavitev s področja akustike, ekologije, bolezni/medicine, upravljanja in zaščite morskih sesalcev in njihovega okolja. Letos so med drugim potekale tudi volitve za novega predstavnika študentov v ECS in zelo veseli in ponosni smo, da je bilo to mesto zaupano naši članici Poloni Kotnjek.

Med prostim časom smo bolje spoznali mesto ter se sprehodili ob obali, kjer smo poizkusili z daljnogledi najti pristaniške pliskavke (Phocoena phocoena), vendar na žalost brez uspeha. Slednje so tu namreč prisotne, vendar jih je težko opaziti, saj so majhne (do 1,8 m) in hitre, močan veter (ta je tu skoraj stalnica) in visoki valovi pa opazovanje še otežujejo.

Konference so zelo zanimive in poučne, odpirajo nove možnosti za mednarodna sodelovanja in projekte, so mesto za izmenjavo mnenj, reševanje nekaterih vprašanj, razvijanje novih idej ter srečevanja starih in spoznavanje novih prijateljev.

 

Več branja >>> Knjige o živalih

 


Ključne besede: Ana Hace  European Cetacean Society  ECS  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali  velika pliskavka Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ljubiš rožo, je ne odtrgaj. Kajti, če jo utrgaš, umre in ni več tisto, kar ljubiš. Če torej ljubiš rožo, jo pusti, naj cveti. Ljubezen ni, ko si lastiš. Ljubezen je, ko ceniš.

Osho