Gomoljaste begonije

Gomoljaste begonije

12.02.2008 | Avtor: Matevž Likar
"Pri večini posajenih gomoljev boste po 5-6 tednih že opazili poganjke, ki bodo pognali iz substrata. Sedaj lahko začnete redno zalivati rastline, saj so se razvile tudi korenine. Lonce prenesite na svetlo mesto, kjer pa naj bodo zaščiteni pred močnim direktnim soncem. Ko poganjek doseže 10-15 cm višine, lahko rastline začnete gnojiti s popolnim mineralnim gnojilom. Uporabite polovično koncentracijo vsaka dva tedna. "

Za senčna rastišča imamo na prvi pogled na izbiro precej manj rastlin kot pri sončnih legah, vendar lahko tudi med njimi najdemo prave lepotice kot npr. gomoljaste begonije. Gomoljaste begonije so dosegljive v številnih barvnih odtenkih in imajo izredno dolgo sezono cvetenja, ki lahko traja tudi štiri mesece in več.

Vzpodbuditev brstenja

Sedaj je primeren čas, da gomolje begonij vzpodbudite k brstenju, saj potrebujejo gomoljaste begonije od brstenja gomolja do tvorbe prvih cvetov več mesecev. Rastline, ki jih boste vzpodbudili k rasti v februarju bodo predvidoma zacvetele nekje junija. Preden gomolje begonij ponovno posadimo, moramo počakati na prve znake rasti ali pa jih k brstenju vzpodbudimo sami. Brstenje gomoljev vzpodbudimo tako, da gomolje prenesemo v topel prostor (okrog 20°C) in jih vsake 3-4 dni za 10 minut namočimo v mlačno vodo.

Novi poganjki bodo zrastli na ugreznjeni strani gomolja, zato ga posadimo z okroglo stranjo navzdol in pokrijemo z debelo plastjo substrata. Posamezne gomolje razporedite po lončku ali koritu v razmiku 10 cm. Pri zalivanju moramo paziti, da ne pride do zastajanja vode, saj je to eden izmed najpogostejših razlogov za propad rastline. Lonec zalijte šele, ko se bo površinski sloj popolnoma izsušil.

Gomoljaste begonijePri večini posajenih gomoljev boste po 5-6 tednih že opazili poganjke, ki bodo pognali iz substrata. Sedaj lahko začnete redno zalivati rastline, saj so se razvile tudi korenine. Lonce prenesite na svetlo mesto, kjer pa naj bodo zaščiteni pred močnim direktnim soncem. Ko poganjek doseže 10-15 cm višine, lahko rastline začnete gnojiti s popolnim mineralnim gnojilom. Uporabite polovično koncentracijo vsaka dva tedna.

Pri 20 cm višine so rastline že primerne za presaditev na vrt ali v korito, vendar morate s presajanjem počakati na zadnjo slano, ki bi lahko uničila rastline. Pri presajanju pazite, da boste rastlino posadili na isto globino kot je bila posajena v loncu. Pri pregloboko posajenih rastlinah lahko hitro pride do gnitja stebla in propada rastline.

Gomoljaste begonije poženejo cvetove v skupinah s po tremi cvetovi. Osrednji moški cvet obdajata dva enojna ženska cvetova. V kolikor si želite večje cvetove, lahko zgodaj v razvoju cvetov stranska cvetova odstranite in s tem vzpodbudite rast srednjega cveta.

Rastišče in skrb po presaditvi

Gomoljaste begonije niso preveč izbirčne glede tal. Potrebujejo samo dobro odcedna tla, ki jih lahko izboljšate še z dodatkom komposta. Begonije lahko gojimo tudi v loncih. Za substrat je najprimernejša mešanica perlita in grobega peska, ki preprečuje zastajanje vode.

Najbolje uspevajo v svetli senci, kjer imajo dovolj zaščite pred močnim opoldanskim soncem. Kljub temu, da so znane kot senčne rastline bodo v premočni senci slabše uspevale in tvorile manj cvetov. Najprimernejše je rastišče, ki je obsijano samo z vzhodnim ali pozno popoldanskim soncem. Pri izbiri primernega rastišča morate paziti tudi, da mesto ni preveč izpostavljeno močnemu vetru, saj lahko le-ta hitro poškoduje liste in stebla.
Gomoljaste begonije ljubijo vlago, vendar moramo ob nizkih temperaturah zalivati manj, saj lahko pride do gnitja korenin.

Ob toplih dnevih dvignite zračno vlago tako, da zalivate zemljo okrog rastlin, pri čemer pazite, da ne boste poškropili listov. Begonije, ki rastejo v stanovanju pa lahko postavite na globok podstavek s kamenjem, v katerega nalijete vodo. Za zadostno oskrbo s hranili, rastline še naprej zalivajte s polovično koncentracijo popolnega mineralnega gnojila v razmikih po 14 dni.

Prezimovanje

Gomoljaste begonije izvirajo iz tropskih predelov Južne Amerike in Afrike, zaradi česar pri nas niso prezimno trdne in jih moramo prezimiti na toplem. Na vrtu jih lahko pustimo do pozne jeseni, dokler ne nastopijo močne pozebe. Takoj zatem, ko je lažji mraz uničil poganjke (vendar preden močan mraz uniči tudi korenine), moramo begonije prenesti na toplo.

Poganjke odrežemo in gomolje izkopljemo z nekaj zemlje.
Gomolje nato nekaj tednov sušimo v suhem in hladnem prostoru, da se zemlja, ki obdaja gomolje, dobro presuši. Tako jo bo precej lažje odstraniti od gomoljev. Gomolje vskladiščimo pri 4-10°C v žagovini. Za skladiščenje so zelo priročni tudi kartončki za jajca.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar  brstenje  cvetje  cvetenje  begonije  gomoljaste  gomolji  rastline  prezimovanje  vrt  vrtnarjenje  zalivanje Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne