Ingver - zdravilo, začimba ali zelenjava?

Ingver - zdravilo, začimba ali zelenjava?

21.02.2024 | Avtor: Nara Petrovič
"Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave posameznih sestavin ingverja so pokazale, da dejansko pomagajo pri slabi prebavi, zgagi, bruhanju in preprečevanju morske bolezni (oziroma nasploh slabosti ob potovanju). Poleg tega ingver stimulira cirkulacijo, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptična svojstva."

 

Ingver je ena tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja velik interes tako pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja kot pri klasičnih zdravnikih. Raziskave o njem spodbuja tudi vedno večja uporaba ingverja po vsem svetu, predvsem po zaslugi širjenja vplivov vzhodnjaških zdravilnih metod in kulinarike.

V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravil vsebuje ingver. V prehrani je tako pogost, da ga ponekod štejejo k zelenjavi. Med Kitajci velja za zdravilo za sto bolezni, uporablja se na nešteto načinov. V Indiji natančno ločijo med značilnostmi svežega in suhega ingverja (ter mešanice med obema v različnih razmerjih) v kuhinji in pri zdravljenju, z raznolikimi preparati iz njega pa dosegajo pestre medicinske učinke.

Splošni podatki

Ingver je ena tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja velik interes tako pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja kot pri klasičnih zdravnikih. Raziskave o njem spodbuja tudi vedno večja uporaba ingverja po vsem svetu, predvsem po zaslugi širjenja vplivov vzhodnjaških zdravilnih metod in kulinarike.Grki so po obilnem obroku zavili kos ingverja v kruh in ga pojedli, da bi s tem pomagali prebavi. V Angliji so ga dodajali k pivu za blaženje driske, slabosti in bruhanja.

Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave posameznih sestavin ingverja so pokazale, da dejansko pomagajo pri slabi prebavi, zgagi, bruhanju in preprečevanju morske bolezni (oziroma nasploh slabosti ob potovanju). Poleg tega ingver stimulira cirkulacijo, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptična svojstva.

Sestavine in učinki

Ingver (lat. Zingiber officinale) vsebuje veliko aktivnih sestavin, od katerih mu značilen vonj in okus dajejo predvsem shogaoli in gingeroli (spoji eteričnih olj in smol). Raziskave na Univerzi v Sydneyu so pokazale, da so gingeroli po sestavi in učinku precej podobni capsaicinu, ki je dobro znan kot naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem (capsaicin je bil predstavljen v Vivi decembra lani v povezavi s kajenskim poprom). Vodja študije prof. Basil Roufogalis meni, da so gingeroli celo prijaznejši za bolnika, saj so manj pekoči, poleg tega pa ne odpravljajo le bolečin, temveč tudi vnetja, ki jih spremljajo; ingver enači z aspirinom in ibuprofenom po učinkovitosti pri zdravljenju vnetij, dodatna prednost ingverja pa je v tem, da v nasprotju z aspirinom pomirja črevesje.

Po prispevku v angleškem zdravstvenem žurnalu Lancet iz leta 1982 ingver v prahu zelo učinkovito pomaga pri morski bolezni. Preizkus na 36 študentih, nagnjenih k slabosti na potovanju, je pokazal, da 940 mg ingverja v prahu učinkoviteje blaži slabost kot 100 mg farmacevtskega zdravila (dimenhydrinata).

Možnost, da bi si z ingverjem škodovali, je zelo majhna. V pretiranih količinah utegne vplivati na osrednje živčevje ter povzročiti depresijo in aritmijo. (A saj so celo jabolka in solata škodljivi, če jih pojemo preveč!) Če imate žolčne kamne, če ste noseči ali dojite, se o uživanju večjih količin ingverja vendarle posvetujete z zdravnikom. Raziskave so potrdile, da so nosečnice, ki so jih pestile težave z bruhanjem in slabostjo, opazile veliko izboljšanje po uživanju 1 g svežega ingverja dnevno, toda zdravniki odsvetujejo uporabo suhega ingverja za odpravljanje slabosti med nosečnostjo; sveži ingver je po merilih Ameriškega združenja za zeliščne izdelke (AHPA) v varnostnem razredu 1, suhi pa le v 2b.

Po zdravstvenih priporočilih naj količina na dan zaužitega ingverja ne bi presegala 2 - 4 grame svežega ingverja oz. 1/4 - 1 g ingverja v prahu. Otrokom ga ni priporočljivo dajati do drugega leta starosti, čeprav jim v majhnih količinah kot začimba v hrani ne more škoditi. Ko sem živel Indiji, so ga domačini (tudi mali otroci) brez posledic uživali v precej večjih količinah od zgoraj priporočenih. Tudi sam ga v kuhinji obilno uporabljam že leta, pa nisem imel slabih izkušenj. Če se torej držite uradnih priporočil, zagotovo nič ne tvegate.

Uporaba ingverja v kuhinji

Večkrat sem pred kom hvalil koristi ingverja, pa je odvrnil: "Saj bi ga uporabljal, pa ne vem, kako." Če to velja tudi za vas, poskusite kakšno od naslednjih priporočil:

Koren ingverja lahko k hrani dodajamo tako, da ga

- drobno nastrgamo in dodamo k jedem proti koncu kuhanja
- nastrgamo in ga pred dodajanjem drugih sestavin opražimo na malo olja (s praženjem zmanjšamo pekoč okus)
- nastrgamo in izcedimo sok (ali pa za to uporabimo sokovnik) ter sok prilijemo k jedi ali pijači
- narežemo na tanke, centimeter dolge trakce, opražimo na olju in dodamo npr. k rižu
- pravokotno na vlakna narežemo na zelo tanke kolobarje, opražimo na olju (še raje na ghiju, prečiščenem maslu) in grizljamo ob jedi kot čips

Suhi ingver v prahu ima nekoliko drugačen okus od svežega in je precej močnejši, zato ga ena žlička zadostuje za ekvivalent ene žlice svežega ingverja. V vsakem primeru pa priporočam, da raje uporabljate sveži ingver, za kar ni ovir, saj je zelo dostopen.
V hladnih mesecih je vredno poskusiti ingverjev čaj, bodisi sam ali v kombinaciji s sladkimi začimbami (cimetom, janežem, koromačem, klinčki, kardamomom ...). Njegov rahlo pekoč, osvežilen okus se odlično prileže, ko želimo ogreti organizem in okrepiti odpornost proti boleznim.
Če ingverja še niste navajeni uporabljati, poskusite - nedvomno bo vaše življenje z njim bolj zdravo in bogato!

Ingverjev čaj z začimbami

Za 3 skodelice čaja potrebujemo:

3 žličke semen koromača
3 žličke semen janeža
6 klinčkov
1 zvrhana žlica drobno nastrganega ingverja
rjavi sladkor

Pristavimo vodo in ko čakamo, da zavre, v majhnem lončku suho opražimo semena koromača, ravno toliko da za odtenek spremenijo barvo. Pretresemo jih v možnar, ročni ali električni mlinček in na grobo zmeljemo. Ni jih potrebno zmleti v prah, dovolj je, da se zrna zmečkajo oz. na grobo zdrobijo. Če nimamo mlinčka, uporabimo kar cela zrna, ampak v tem primeru aroma koromača ne bo tako izrazita.
Ingver skupaj z ostalimi sestavinami stresemo v vodo, tudi če še ni zavrela. Pustimo, da voda močno zabrbota, potem zmanjšamo ogenj ali lonec za nekaj sekund odstavimo in nato spet na močnem ognju pustimo nekaj sekund vreti. Spet odstavimo in ta postopek ponovimo pet do šest krat. Ko lonec dokončno odstavimo, čaj takoj precedimo in postrežemo. Sladkamo z rjavim sladkorjem po okusu. Po želji lahko dodamo malo navadnega ali sojinega mleka.

(Nikola Petrovič, Viva, februar 2004)

Priporočamo branje o naravni, zdravilni prehrani -->>> Knjige o prehrani 

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)

Sorodni članki:
Koprive - Divja hrana
Knjige o vrtu

Ključne besede: ingver antioksidanti začimbe zdravilo zelenjava zdravilne rastline prebava kulinarika Poučna in prikupna slikanica o poletnem najdaljšem dnevu in najkrajši noči. S pomočjo zgodbice se otroci seznanijo s poletnim solsticijem in nekoliko čarobno kresno nočjo, ko svetijo kresničke in glasno prepevajo žabe v ribniku.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne bojim se neviht, kajti med nevihtami se učim krmariti svojo ladjo.

Louisa May Alcott