Japonski javor

Japonski javor

26.08.2016 | Avtor: Matevž Likar
"Javorji so večinoma nezahtevni za nego, v kolikor se zavedamo, da fino izrezljani in nežni listi s seboj prinesejo tudi nekatere slabosti. Mednje spadata predvsem občutljivost na močno sonce in veter. Najprimernejše rastišče je mesto, ki je zaščiteno pred močnim vetrom in popoldanskim soncem."
Samo nekateri kultivarji japonskih javorjev se lahko kosajo s praprotmi v stukturiranosti listov, ki pri nekaterih kultivarjih že spominja na čipke. Izvirajo iz Japonske, Kitajske in Koreje, kjer so jih gojili že dolgo preden so bili okrog leta 1800 prinešeni v Evropo.

Rastišče in nega

JavorJavorji so večinoma nezahtevni za nego, v kolikor se zavedamo, da fino izrezljani in nežni listi s seboj prinesejo tudi nekatere slabosti. Mednje spadata predvsem občutljivost na močno sonce in veter. Najprimernejše rastišče je mesto, ki je zaščiteno pred močnim vetrom in popoldanskim soncem. Rdeče sorte so nekoliko bolj odporne na mraz in se najlepše obarvajo, če so čez dan deležne 6-8 ur sonca. Bolj občutljive so sorte, ki imajo zelo fino deljene liste. Pri teh moramo še posebej paziti, da je rastlina dobro zalita in zaščitena pred vetrom.
Ob suhem vremenu potrebujejo japonski javorji dodatno zalivanje. Potrebo po vodi lahko nekoliko zmanjšamo z zastirko, ki jo nanesemo spomladi. Pri zalivanju moramo paziti, da ne škropimo po listih, v kolikor je sonce še močno, saj bodo žarki uničili nežne liste. V zimskih mesecih je javorje potrebno obrezati, s čimer zagotovimo željeno obliko in velikost. Obrezovanje je najbolje izvajati letno, saj občasno močno obrezovanje velik šok za rastlino. Posledice so lahko okužbe in propad rastline.

Vzgoja v loncih

Za posaditev japonskega javorja v lonec lahko uporabimo večino kvalitetnih komercialnih mešanic substratov, ki jim lahko dodamo še nekaj peska ali perlita, da zagotovimo dobro odcednost tal. Zaradi majhnega volumna lonca pa moramo lonec čez zimo zaščititi pred mrazom, da ne pride do propada korenin. Uporabimo lahko plastične folije z zračnimi mehurčki in/ali flis za rastline.

Enkrat ali dvakrat mesečno moramo javorje v loncih pognojiti z 1/2 koncentracijo popolnega gnojila. Ob koncu poletja rastline ne gnojimo več, da lahko preidejo v dormanco.

Bolezni in škodljivci

Občasno lahko javor napadejo listen uši, ki pa niso problematične. Lahko pa se o suhem in vetrovnem vremenu pojavi ožig, ki je navadno posledica suše. Simptomi so vidni kot ožgani in mrtvi deli listov med žilami. Prizadeta je lahko celotna krošnja ali samo del izpostavljen soncu. V primeru, da se je ožig pojavil zaradi suše, lahko napredovanje simptomov odpravimo z dodatnim zalivanjem.
 
Ne bomo pa simptomov odpravili, če je ožig posledica slabo razvitega ali poškodovanega koreninskega sistema. Do tega lahko pride v tleh s slabim odvodnjavanjem. Na takšnih tleh je drevo najbolje posaditiv v dvignjeno gredo ali v lonec na terasi. Podobne simptome pa povzroča tudi okužba z glivo Verticullium, ki okuži rastlino preko korenin.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar  javor  japonski  drevo  rastline  vrt  vrtnarjenje Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vselej se trudite izboljšati se in izboljšal se bo tudi svet okoli vas. Že danes sprejmite izziv življenja!

(Colin Turner)