Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

24.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Poleg okrasnih grmovnic, lahko z obrezovanjem izboljšamo cvetenje tudi pri zelnatih trajnicah.

»Chelsea chop«

Eden izmed rezov, s katerim podaljšamo cvetno sezono nekaterim trajnicam angleži imenujejo kar »Chelsea Chop«. Takšno ime je dobil, ker se ga izvede v času, ko v Chelsea-ju poteka vsakoletna vrtnarska razstava (tj. konec maja). Majski rez je sam po sebi zelo podoben pinciranju, ki pa pri zelnatih trajnicah vzpodbudi rast dolgih in ne preveč močnih poganjkov.

Obrezovanje trajnicNasprotno pa se bo po odstranjevanju večjega dela stebla, spodnji del stebla ojačal in hkrati pognal več močnejših stranskih poganjkov. Zaradi dodatnega časa, ki je potreben, da rastlina požene nove poganjke se bo cvetenje obrezanih rastlin zamaknilo za 4-6 tednov in tako podaljšalo sezono cvetenja.

Rastline kot so npr. rmani, astre, zvončnice, helenij, monarde, plamenke in rudbekije so odlični kandidati za takšno obrezovanje, saj bodo zacvetele šele sredi poletja. Z rezom boste zakasnili njihovo cvetenje, kar je zelo pripravno na gredah, kjer bi drugače vse rastline zacvetele naenkrat. Kombinacija obrezanih in neobrezanih rastlin pa bo cvetela precej dalj časa.

Pri rastlinah, ki so posajene posamično lahko porežete samo del poganjkov. Pri tem bo rastlina imela bolj naraven videz, če boste raje skrajšali vsaki drugi poganjek, kot se boste premikali preko rastline kot pa če boste enostavno odstranili poganjke na eni polovici rastline.

Poletno obrezovanje

Načeloma rastline, ki cvetijo pred koncem junija niso primerne za majsko obrezovanje, saj imajo konec maja že oblikovane cvetne nastavke. Pri teh rastlinah je bolje, če po cvetenju odstranite cvetne poganjke, s čimer pogosto vzpodbudimo rastline k ponovnemu cvetenju kasneje v sezoni. Lahko jih porežete skoraj do tal ali pa skrajšate cvetne poganjke za dve tretjini, s čimer jim boste pustili še nekaj listov, ki bodo pomagali pri nabiranju energije.

Po rezu jim lahko dodate še mineralno hranilo bogato s fosforjem, ki je pomembno hranili za vzpodbujanje cvetenja.
Odlične za poletni rez so krvomočnice. Poleti cvetoče krvomočnice so prekrasne pokrovnice, ki pa lahko po cvetenju izgledajo precej zdelano. Z odstranjevanjem rumenečega listja in poganjkov jih boste ponovno vzpodbudili k cvetenju.

Tudi pri ostrožnikih lahko odstranite cvetna stebla, ko bodo cvetovi na spodnji polovici začeli odcvetati. Rastline bodo večinoma ponovno pognale nova cvetna stebla, ki pa bodo nekoliko manjša od prvih v sezoni. Na enak način lahko do ponovnega cvetenja pripravite tudi volčji bob. Pri ostrožnikih pa se splača odstraniti tudi šibkejša cvetna stebla, s čimer bo rastlina vso svojo energijo vložila v razvoj najmočnejšega.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: rmani astre zvončnice helenij monarde plamenke in rudbekije Matevž Likar vrt vrtnarjenje vzgoja rastlin obrezovanje cvetenje trajnice  Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pomembno je, da otroci berejo najrazličnejše knjige, da odkrivajo svoja čustva in čustva drugih ljudi. Gre ze neizmeren vir izobrazbe in kulture.

Quentin Blake