Kako postati vegetarijanec?

Kako postati vegetarijanec?

30.08.2016 | Avtor: Tomaž Petauer
"Vegetarijanci morajo poznati prehrano celo bolje od običajnih vsejedcev, ki pač sledijo ustaljeni praksi. "
Tole sem po prejšnjem članku napisal na pobudo uredništva; zato in zaradi tega, ker v ta člančič ne morem stlačiti vsega na to temo iz svoje knjižice Prehrana, pa sem prisiljen delati reklamo zanjo. Torej ne le iz gole preračunljivosti. Tu navedene številke tako pomenijo številke strani v tej knjigi.

Torej, kdor hoče postati vegetarijanec, mora najprej vedeti, zakaj to hoče, in seveda tudi verjeti v to. O tem v Prehrani predvsem na str. 14 in 39-42. Vsem, ki so se odločili za vegetarijanstvo, je treba čestitati. Vendar jih je treba tudi opozoriti, da vegetarijanska prehrana sama po sebi še ni nujno tudi zdrava in je lahko celo manj zdrava zlasti od mediteranske prehrane, ki vključuje tudi meso (14). Na primer, uživanje pretežno škrobnih in pečenih živil gotovo ni zdravo, pa čeprav so vsa rastlinskega izvora.

Vegetarijanci morajo poznati prehrano celo bolje od običajnih vsejedcev, ki pač sledijo ustaljeni praksi. Literature o tem je dovolj. Ko se enkrat dovolj spoznajo, pa ni treba, da si v nedogled širijo obzorja in ob tem zanemarjajo kaj drugega, ampak naj se odklopijo in razvijejo svoj lasten stil, predvsem pa se prehranjevalno osamosvojijo, o čemer sem pisal v prejšnjem članku.

Druženje z drugimi vegetarijanci je koristno (saj nas druži še tudi marsikaj drugega od prehrane), ni se pa nujno potrebno včlanjevati v društvo – eni smo pač kolektivisti, drugi individualisti. Da so ljudje zasvojeni s tobakom, alkoholom, kavo in seveda drogami, je znano. Številnim pa preprečuje prehod na vegetarijanstvo zasvojenost z okusom mesa, kar pa je mogoče omiliti z nekaterimi živili in začimbami (42).

Prehod na vegetarijanstvo ni nujno nekaj dramatičnega. Tu naj velja npr. priporočilo na str. 42 zgoraj. Kdor se odloči za strogo vegetarijanstvo (veganstvo), pa tudi ni nujno, da takoj preskoči vanj, ampak si lahko pred tem privošči krajši staž v zmernem vegetarijanstvu.
Strogim vegetarijancem lahko primanjkuje vitaminov B12 in B6, cinka, pa tudi kalcija in železa. Zato morajo ti v okvirih svojih prehranjevalnih navad še posebno skrbeti za čim pestrejši izbor živil in vključiti vanj tudi tista, ki so omenjena na str. 77 – 78.

Še strožje je presnojedstvo (15). To sem dva meseca prakticiral tudi sam (in vmes hodil tudi v hribe), vendar je bolj prav, da o tem pove več kdo drug, ki ima več izkušenj.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje >>> Vegetarijanski receptiMnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tomaž Petauer  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ko jih enkrat spoznaš, postanejo tudi pleveli cvetlice.

A. A. Milne