Kaktus dalije

Kaktus dalije

23.09.2009 | Avtor: Matevž Likar
"Dalije polepšajo vsako gredo s svojimi živahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rastišču cvetele vse do prve zmrzali."

Nahajamo se sredi renesanse navdušenja nad dalijami. Ob bogatih barvah in eksotično oblikovanih cvetovih, se lahko vprašamo kako to, da so sploh padle v nemilost. Sorte z enostavnimi cvetovi kot je npr. 'Bishop of Llandaff' so bile prve, ki so napovedovale vrnitev dalij, sedaj pa se na vrtove vračajo tudi preostale skupine dalij.

Dalije skozi zgodovino

Minilo je že skoraj 220 let, odkar so dalije prvič opazili evropski lovci na rastline. Pred tem so jih seveda že dobro poznali Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano. Prvo odkrito vrsto so poimenovali Dahlia juarezii. Zanjo so bili značilni enostavni cvetovi s svetlo rdečimi cvetnimi listi. Iz relativno malega števila vrst (rod obsega nekje okrog 40 različni vrst), se je v teh 200 letih izoblikovalo na tisoče različnih sort. Slednji ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki.

Kaktus in polkaktus tip dalij

Kaktus dalijaMed dalije z najbolj dramatičnimi cvetovi spadajo vsekakor skupini kaktus in polkaktus. Zanje je značilno, da imajo cvetove s cvetnimi listi, ki se zvijejo v cevasto strukturo. Pri skupini kaktus je cev dolga več kot polovico dolžine cvetnega lista, s čimer dobijo cvetovi bodičasto obliko. Pri skupini polkaktus pa je cevast del dolg manj kot polovico celotne dolžine cvetnega lista, kar daje cvetovom nekoliko bolj poln videz.

Kombiniranje dalij

Dalije polepšajo vsako gredo s svojimi živahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rastišču cvetele vse do prve zmrzali. Dalije zelo enostavno kombiniramo z drugimi rastlinami, k čemur pomaga tudi to, da imamo pri dalijah sortno raznolikost, ki zapolni prav ves razpon od pritlikavih pa do visokih trajnic, zaradi česar je kombiniranje resnično enostavno.

Kaktus in polkaktus dalije se krasno podajo k enostavnim cvetovom nebinovk kot npr. rudbekijam, slamnikom in kokardam. Za kombinacijo s temi rastlinami poskusite posaditi sorte dalij, ki zacvetijo v oranžnih, rumenih ali rdečih tonih. Za nekaj kontrasta pa lahko posadite dalije z baklastimi lilijami ali ostrožniki, ki bodo pognali svoja navpična socvetja nad cvetovi dalij. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo tudi k srednje velikim ali visokim okrasnim travam kot sta npr. bodalica in miskant.

Poleg podeželskega vrta, dalije svoje mesto zaslužijo tudi na vrtu, ki ga preveva tema tropske eksotičnosti. Njihovi živahni cvetovi bodo dodali nekaj barve med velike liste tropskih rastlin. Še posebej se dalije podajo k listom prezimno trdnih bananovcev in facije. Uporabite sorte, ki bodo cvetele s temno rdečimi, oranžnimi, rumenimi ali izrazito rožnatimi cvetovi. Kombinirajte jih tudi s kozmejami in kanami.

Nasveti za vzgojo dalij

Za bogato cvetenje redno odstranjujte odcvetele cvetove. Najbolje je, če to storite vsak dan. S tem boste preusmerili energijo rastline v tvorbo novih cvetov in podaljšali sezono cvetenja. Za dodatno vzpodbudo k obilnemu cvetenju lahko rastlino preko rastne sezono gnojite z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja.

Ob prvi slani, ki pomrzne liste, je potrebno gomolje dalij izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Odstranite odmrle poganjke in gomolje vskladiščite v temnem prostoru. Spomladi jih lahko že ob začetku pomladi posadite v lonce, po zadnji slani pa prenesete na gredo.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar cvetje cvetenje dalije dahlia gomolji rastline vrt vrtnarjenje 



Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne bojim se neviht, kajti med nevihtami se učim krmariti svojo ladjo.

Louisa May Alcott