Kompostiranje na majhnem vrtu

Kompostiranje na majhnem vrtu

25.08.2022 | Avtor: Matevž Likar


Podobno kot na velikih vrtovih tudi grede majhnih kompaktnih vrtov potrebujejo kompost. Pri tem pa je potrebno nekoliko razmisliti pri vzpostavitvi kompostnika, saj je prostor na majhnih vrtovih precej dragocen. Kljub temu se tudi na majhnem vrtu splača izbrati največji kompostnik, ki ga lahko brez težav umestimo v prostor, saj so večji kompostniki navadno učinkovitejši pri predelavi rastlinskega materiala v kvaliteten kompost.

Kompostnik za vsakogar

Na tržišču je na voljo precej različnih kompostnikov, ki jih lahko uporabimo tudi na majhnih vrtovih. Med njimi najdemo klasične lesene kompostnike ali kompostnike s plastično konstrukcijo. Namesto statičnih kompostnikov pa lahko izberemo tudi rotacijske modele, pri katerih kompost pridelujemo v vrtečih valjih. Vsak model kompostnika ima svoje prednosti in slabosti. 

Najlepši so seveda leseni kompostniki, ki pa navadno prepuščajo nekoliko preveč zraka, kar lahko preveč izsuši kompost. Pogosto jih tudi težko praznimo, ne da bi premetali del komposta.

Plastični kompostniki se lahko ob vročem vremenu precej segrejejo, kar pospeši proces razgradnje. Za lažje praznenje pa poskrbijo lopute na dnu kompostnika.

Rotacijski kompostniki močno pospešijo proces kompostiranja, vendar imajo navadno majhno prostornino. Prav tako jih med procesom razgradnje ne moremo dopolniti s svežim rastlinskim materialom.

Še nekaj nasvetov

Za kompostiranje je zelo pomembno pravilno razmerje različnih sestavin tj. različnih rastlinskih odpadkov. V kolikor je vaš kompost preveč suh, je verjetno v mešanici premalo rastlinskih delov, ki se lahko gosteje stisnejo in tako zadržijo vlago. Dodajte kompostu več pokošene trave in ga po potrebi zalijte. V nasprotnem primeru, ko je kompost preveč moker pa vanj zagrebite raztrgane kartonske škatle in zmečkan papir, ki bosta poskrbela za bolj zračno strukturo kupa. Slednje bo pomagalo tudi, če je vaš kompost preveč smrdeč ali celo sluzast. To je navadno znak, da je v mešanici komposta preveč dušika. Poleg kartona lahko v kompost dodate tudi suhe drevesne liste, ki vsebujejo veliko ogljika in zelo malo dušika. Dušik pa morate dodajati v primeru, ko je proces kompostiranja prepočasen. Kompostiranje boste pospešili, če boste kompostu dodali dušik v obliki pokošene trave ali hlevskega gnoja.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

 Ključne besede: Matevž Likar kompostnik kompostiranje biološki odpadki cvetje rastline vrt vrtnarjenje zelenjavna greda, Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gram časa je gram zlata. A z gramom zlata ne moremo kupiti grama časa.

(Kitajski pregovor)