Kruh in polnovredna pšenična moka

Kruh in polnovredna pšenična moka

12.10.2008 | Avtor: Ica Krebar
"Jaz še vedno pečem domači kruh s kvasom, le da ga vzamem pol manj od normalne količine, zato ga pustim dlje časa vzhajati. Kvas vedno namočim v lonček mlačne vode in dodam pol žličke medu ali ječmenovega slada, ali rjavega sladkorja, da si hitreje opomore in se kvasovke hitro začnejo razmnoževati. "

POLNOVREDNA PŠENIČNA MOKA

Polnovredna moka naj bo vedno pri roki, saj je v kuhinji vsak dan potrebna. Ta moka je zmleta iz celostnega zrnja pšenice in nič, prav nič ji niso odvzeli, niti otrobov ne.

Na razpolago imamo več tipov moke. Grobo mleta naj bo za kruha, fino mleta pa naj bo za pripravo pšeničnega mesa.

KRUH

Jaz še vedno pečem domači kruh s kvasom, le da ga vzamem pol manj od normalne količine, zato ga pustim dlje časa vzhajati. Kvas vedno namočim v lonček mlačne vode in dodam pol žličke medu ali ječmenovega slada, ali rjavega sladkorja, da si hitreje opomore in se kvasovke hitro začnejo razmnoževati. Vzamem moko in jo dam v večjo skledo in skoraj vedno umešam med to moko eno tretjino že kuhane polente. (za zajtrk je ta dan običajno polenta in jo skuham več.

Da jo potem dodam tudi kruhu). Dodam tudi proseno kašo (kuhano seveda), ali kuhan riž, če mi je slučajno ostalo od prejšnjega dne. Rada vmešam tudi malo ovsene, ajdove ali koruzne moke. V glavnem vedno dodam vsaj eno ali dve zgoraj naštetih stvari, poljubno solim v jamico, ki jo naredim v moko, vlijem že vzhajajoči kvas in začnem zalivati z mlačno vodo in mešati z roko. Poskušam ujeti primerno gostoto. Na začetku naj bo bolj mokro, da se lepo in lažje pomeša. Potem dodajam moko.

Ko je testo lepo gladko in že odstopa lepo od roke, takrat dodam še malo sončničnih semen, bučnih golic in laneno seme. Dobro premešamo in pustimo počivati, da se dvigne do dvojne velikosti. Pomokam desko in stresem vzhajano testo na pomokano mesto. Ponavadi delam dva kruha naenkrat, zato prerežem testo na polovico in odmerjeni del na mizi pregnetem in dam v vnaprej pripravljeno posodo (pehar iz ločja), v katerem je krpa posuta z moko, in pokrijem.

Enako napravim z ostalim testo. Ko sem to naredila, prižgem električno pečico na 220°. Ko se lučka za ogrevanje pečice ugasne, iz pečice vzamem pekač in vanj stresem pripravljeno testo iz peharja. Z nožem naredim tri globoke zareze in rečem (ga blagoslovim): »Sveti božji križ,« (kot nekdaj moja babica). Dam ga v razgreto pečico in pečem tri četrt ure.

Ko sem dala prvi kruh v pečico, drugega ponovno pregnetem na pomokani deski ter vrnem nazaj v pripravljeni pehar. To naredim zato, da se preveč ne dvigne. Ko je prvi kruh pečen, je drugi ravno prav vzhajan za peko. In nato postopek pečenja ponovno ponovimo.

SADNI KRUH

Sadni kruh pripravite po zgoraj navedenem receptu, s to razliko, da namesto raznih semen, vmesite vanj na drobne koščke narezano suho sadje, katerega smo prej po potrebi namakali preko noči. To so lahko: suhe hruške, suhi jabolčni krhlji, suhe slive, suhe fige, rozine in morda še kaj.

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Ica Krebar kuharica za dušo in telo kruh polnovredna pšenična moka kuhinja kulinarika pšenica pšenično meso Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija